Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană România, la un pas de Schengen. Anunţul Consiliului Uniunii Europene

România, la un pas de Schengen. Anunţul Consiliului Uniunii Europene

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene speră să obţină o decizie în unanimitate în favoarea admiterii României şi Bulgariei în Spaţiul comunitar de liberă circulaţie Schengen în luna decembrie, iar iniţiativa este susţinută de Comisia Europeană.

România, la un pas de Schengen. Anunţul Consiliului Uniunii Europene
Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    05 Oct 2022   •   17:59

"Președinția cehă a Consiliului UE consideră că procedura în curs de completare a extinderii Spaţiului Schengen este un element central care lipseşte.

Bulgaria şi România au îndeplinit condițiile necesare astfel încât Consiliul UE să poată discuta ridicarea controalelor la frontierele interne.

În acest context, Preşedinţia cehă a Consiliului UE este angajată să obţină progrese astfel încât să permită Bulgariei şi României să devină membre cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen.

Mai concret, Preşedinţia cehă a Consiliului lucrează în sensul obţinerii deciziilor necesare ale Consiliului prin unanimitate la reuniunea din decembrie.

În acest sens, discutăm cu statele membre pentru a pregăti terenul pentru o discuţie substanţială asupra ridicării controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România.

În eforturile noastre de a asigura susținerea în unanimitate în Consiliu, Președinția a facilitat vizitele experților în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, în coordonare cu reprezentanții Comisiei Europene", a declarat în Parlamentul European, Mikuláš Bek, ministrul Afacerilor Europene din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, citat de Mediafax.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a evidențiat, în dezbaterea organizată la Parlamentul European, importanța pe care Spaţiul Schengen o are pentru Uniunea Europeană şi a pledat pentru admiterea României şi Bulgariei în zona comunitară de liberă circulaţie.

"În ultimii 35 de ani, am construit o întreagă arhitectură Schengen, pentru a proteja mai bine acesta spaţiu fără frontiere, fără controale. Şi trebuie să continuăm să construim şi să îmbunătățim arhitectura Schengen, pentru că niciun sistem nu poate rezista testului timpului fără o înnoire", a declarat Margaritis Schinas, cerând consolidarea structurilor interne şi a reglementărilor.

"Spaţiul Schengen s-a extins de-a lungul timpului, iar integrarea s-a aprofundat. Este momentul să se extindă în continuare.

Începând din 2011, Comisia a pledat în mod activ pentru completarea extinderii Schengen, pentru a le permite statelor UE care nu sunt încă membre depline să se alăture.

Iar acest lucru va intensifica nu doar securitatea noastră, ci va şi extinde coeziunea.

În ultimele luni, am făcut progrese imense printr-o serie de paşi politici importanţi. În decembrie 2021, Consiliul UE a recunoscut că statul Croaţia îndeplineşte toate criteriile pentru a deveni membru Schengen.

Iar Parlamentul European trebuie să îşi dea acum avizul. Multe progrese au fost înregistrate şi în privința admiterii României şi Bulgariei. Ambele state aşteaptă decizia Consiliului de peste 11 ani.

Iar Comisia a confirmat că îndeplinesc în totalitate condițiile necesare pentru integrare. Între timp, ambele ţări continuă să acționeze pentru aplicarea în totalitate a normelor Schengen şi să contribuie la securitatea noastră comună la frontierele externe ale UE.

Şi aş vrea să evidențiez modul în care partenerii noştri din România şi Bulgaria au gestionat afluxul mare de refugiaţi din Ucraina. Atitudinea lor a fost exemplară şi ne-au făcut pe toţi mândri", a precizat Margaritis Schinas.

"Prin urmare, este o veste excelentă că Președinția cehă a Consiliului UE tratează cu prioritate extinderea Schengen. Bulgaria şi România mențin angajamentul total de a continua aplicarea corectă a reglementărilor Schengen şi de a contribui la funcționarea corespunzătoare a întregului spaţiu. (...)

Noile evaluări cerute voluntar de România şi Bulgaria prin misiunile experților vor avea loc luna aceasta. Este un gest foarte important de transparenţă pe care îl salut.

Nu este vorba de reevaluarea Bulgariei şi României, ci mai degrabă este vorba de a le permite statelor membre să primească cele mai noi date şi reasigurări că normele Schengen sunt aplicate în continuare deplin. (...) Vreau să concluzionez reiterând susținerea totală din partea Comisiei Europene pentru admiterea Bulgariei şi României în Schengen.

Acest lucru poate doar să consolideze reziliența noastră colectivă şi să aprofundeze coeziunea.

Avem acum o oportunitate reală în decembrie de a lua, în sfârşit această decizie istorică, de a le permite cetăţenilor din România, Bulgaria şi Croaţia să beneficieze total de succesul nostru valoros Schengen, pentru a fi împreună mai puternici şi mai în siguranță", a subliniat Margaritis Schinas.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close