Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Decizie de ultimă oră luată de UE în privinţa Turciei. Se întâmplă după 10 ani

Decizie de ultimă oră luată de UE în privinţa Turciei. Se întâmplă după 10 ani

Decizie de ultimă oră luată de UE în privinţa Turciei. Se întâmplă după 10 ani
29 Noi 2015   •   17:50

Turcia îi va ajuta pe europeni în gestionarea crizei migranţilor, care ameninţă existenţa spaţiului Schengen, în schimbul unui ajutor financiar şi unei relansări a negocierilor de aderare la UE, se arată în proiectul cu concluziile Summitului UE-Turcia de duminică, relatează Reuters online.

"Cele două părţi îşi vor pune în aplicare imediat, aşa cum au convenit, cooperarea activă în privinţa migranţilor care nu au nevoie de o protecţie internaţională, împiedicând intrările în Turcia şi în UE, asigurând punerea în aplicare a dispoziţiilor bilaterale de readmisie şi trimiţând înapoi, în mod rapid, migranţii care nu au nevoie de o protecţie internaţională, către ţările lor de origine", se precizează în acest proiect, consultat de Reuters.

În schimb, Turcia va primi un ajutor iniţial în valoare de trei miliarde de dolari menit să contribuie la gestionarea situaţiei migranţilor care se află pe teritoriul său. Această sumă va putea să fie revizuită ulterior, în funcţie de evoluţia situaţiei.

UE va deschide - în decembrie - următorul capitolul de negocieri cu privire la aderarea Turciei, un proces aflat în impas din 2005, şi va pregăti alte capitole de negociere în primele trei luni din 2016.

Uniunea va acţiona în vederea ridicării - în octombrie 2016 - a restricţiilor existente în privinţa eliberării de vize cetăţenilor turci care doresc să călătorească în Europa, dacă Guvernul de la Ankara respectă anumite criterii prevăzute într-o foaie de parcurs care a fost aprobată.

Acest proiect de concluzii este susceptibil să fie modificat în urma discuţiilor premierului Ahmet Davutoglu cu cei 28 de şefi de stat şi de guverne, în cadrul reuniunii de trei ore care a început la ora locală 16.00 (17.00, ora României).

Aproape un milion de persoane, provenind din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu, care fug din calea războiului din Siria, au ajuns anul acesta în ţări din Uniunea Europeană. Este vorba despre cel mai mare aflux de refugiaţi de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

×
Subiecte în articol: turcia criza imigranţilor
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close