Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Gabriel Oprea, înaintea consiliului JAI privind refugiaţii: ''Am un mandat foarte clar"

Gabriel Oprea, înaintea consiliului JAI privind refugiaţii: ''Am un mandat foarte clar"

Gabriel Oprea, înaintea consiliului JAI privind refugiaţii: ''Am un mandat foarte clar"
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
14 Sep 2015   •   08:31

Astăzi se decide soarta zecilor de mii de refugiaţi ajunşi în statele europene în ultimele luni. Consiliul miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene se întruneşte într-o reuniune extraordinară pe tema migraţiei. Miniştrii vor examina propunerea Comisiei Europene de redistribuire a imigranţilor conform unor cote obligatorii.

România este reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care este mandatat să respingă proiectul cotelor obligatorii. Comisia Europeană a anunţat că ţara noastră ar trebui să primească 6.351 de imigranţi, şi nu 1.785, aşa cum se angajaseră autorităţile de la noi.

Potrivit cifrelor făcute publice de Comisia Europeană pe 9 septembrie, dacă proiectul cotelor obligatorii de migranţi va fi adoptat, ţara noastră ar urma să preia 6.351 de refugiaţi aflaţi deja în Uniunea Europeană: 604 din Italia, 1951 din Grecia şi 2091 de migranţi din Ungaria. La aceştia se adaugă şi cota de 1.707 de refugiaţi stabilită în luna mai.

"Am un mandat foarte clar dat din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Victor Ponta, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar şi cu demnitate, România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.875 de imigranţi, atât este capacitatea în momentul de faţă a statului român. Bineînţeles, vom vota împotriva cotelor obligatorii”, a spus vicepremierul Oprea.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat ieri, prin telefon, cu şefii statelor care se opun sistemului de cote, inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful de cabinet al lui Juncker a avertizat că libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene va fi în pericol dacă statele membre nu colaborează rapid pentru soluţionarea crizei.

În total, 160.000 de refugiaţi, aflaţi în prezent în Italia, Grecia şi Ungaria, ar urma să fie redistribuiţi în celelalte state ale Uniunii prin cote obligatorii. Cotele au fost stabilite pe baza unor criterii ca mărimea teritoriului, numărul de locuitori şi starea economiei.

Slovacia a anunţat, deja, că îşi va folosi dreptul de veto pentru a respinge sistemul cotelor obligatorii. Potrivit ministrului slovac de interne, cotele nu soluţionează criza refugiaţilor. Împotriva sistemului de cote s-au pronunţat şi celelalte state din grupul de la Vişegrad, Cehia, Polonia şi chiar Ungaria, care ar avea de câştigat din redistribuirea migranţilor.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close