Antena 3 CNN Externe UPDATE. INCIDENTE VIOLENTE la protestul de amploare din Kiev

UPDATE. INCIDENTE VIOLENTE la protestul de amploare din Kiev

UPDATE. INCIDENTE VIOLENTE la protestul de amploare din Kiev
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
24 Noi 2013   •   16:20
UPDATE - Incidente violente au izbucnit duminică la Kiev în cursul unei manifestaţii proeuropene, în momentul în care mii de participanţi au încercat să se îndrepte spre sediul Guvernului, fiind respinşi de către forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene, relatează AFP, conform Mediafax
Manifestanţii au încercat să rupă cordonul poliţiei în faţa sediului Guvernului, iar unii au aruncat cu pietre în direcţia forţelor de ordine, care au răspuns cu lovituri de baston şi gaze lacrimogene.

------------

Mii de ucraineni proeuropeni au început să se adune duminică în centrul Kievului la o mare manifestaţie a opoziţiei, pentru a-şi exprima protestul faţă de schimbarea poziţiei Guvernului, care a decis să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE).
Aproximativ 7.000 de persoane se aflau în Parcul Şevcenko înainte de începerea manifestaţiei, către ora 10.00 GMT (12.00, ora României), în Piaţa Independenţei, un simbol al revoluţiei "portocalii" proocidentale din 2004, a constatat un corespondent AFP.

Participanţii agitau steaguri ale Uniunii Europene şi Ucrainei şi pancarte cu mesaje ca "Iubesc UE", la acest miting la care opoziţia aşteaptă până la 10.000 de persoane.
Forţele de ordine au fost mobilizate pentru a împiedica eventuale probleme. "Există suficienţi poliţişti la Kiev pentru asigurarea ordinii publice", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei, Olga Bilîk.
Guvernul ucrainean a abandonat joi, în pofida tuturor aşteptărilor, negocierile asupra unui acord de asociere cu UE şi a decis să se îndrepte către marele vecin rus, o decizie denunţată de opoziţie şi percepută ca o eroare strategică în Europa.
Iulia Timoşenko, fostul premier şi adversarul politic al preşedintelui Viktor Ianukovici, şi-a îndemnat compatrioţii, încă de vineri, să protesteze în stradă faţă de abandonarea acestui acord, a cărui semnare era prevăzută la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 28 şi 29 noiembrie.
Timoşenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru o acuzaţie de abuz de putere, pe care o atribuie unei răzbunări politice, l-a avertizat pe Ianukovici că ar comite "eroarea vieţii sale", într-o scrisoare adresată preşedintelui pe care i-a transmis-o prin avocatul său.
"Credeţi că veţi continua să blufaţi, şantajaţi şi jucaţi" între Rusia şi UE, i-a scris ea, avertizându-l pe preşedinte că va "rămâne singur" în faţa Moscovei.
Rusia, destinaţia unui sfert dintre exporturile ucrainene, a avertizat Kievul că vor exista consecinţe comerciale în cazul unui acord cu UE, exercitând presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să se alăture uniunii vamale a unor ţări din fosta Uniune Sovietică.
Renunţând la apropierea de UE în favoarea cooperării cu Moscova, Ucraina îşi salvează economia fragilă pe termen scurt, în detrimentul perspectivelor dezvoltării pe care i le-ar fi oferit opţiunea europeană, sunt de părere unii experţi.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close