Antena 3 CNN Externe Reprezentanţii Moderna au dezvăluit cât timp oferă imunitate vaccinul contra COVID-19

Reprezentanţii Moderna au dezvăluit cât timp oferă imunitate vaccinul contra COVID-19

Vaccinul împotriva coronavirusului produs de compania Moderna ar asigura o imunitate de cel puțin un an, au spus reprezentanții firmei farmaceutice.

Reprezentanţii Moderna au dezvăluit cât timp oferă imunitate vaccinul contra COVID-19
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    12 Ian 2021   •   09:15

De asemenea, potrivit lor, serul împotriva COVID-19, care foloseşte tehnologia ARN messenger (ARNm), asigură protecție și în fața noii variante a coronavirusului care a apărut deja în mai multe țări, potrivit reuters.com.

Vaccinul companiei Moderna, mRNA-1273, folosește mARN-ul artificial pentru a învăța sistemul imunitar să recunoască virusul și să-l neutralizeze.

Vaccinul contra COVID învăța sistemul imunitar să recunoască virusul și să-l neutralizeze

Reprezentanţii companiei famaceutice au declarat luni că se așteaptă să livreze între 600 milioane de doze până la un miliard de vaccinuri în anul 2021 și prevede vânzări de 11,7 miliarde de dolari.

"Suntem pe drumul cel bun pentru a livra cel puțin 600 de milioane de doze", a spus directorul executiv al companiei, Stephane Bancel.

În România, prima tranşă de vaccin de la Moderna este aşteptată să ajungă miercuri, conform coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiţă. Mâine ajung aproximativ 14.000 de doze, din totalul de peste 400.000 care urmează să fie livrate în perioada următoare.

Dr. Gheorghiţă: Şi vaccinul Moderna este la fel de bun ca cel de la Pfizer

Totodată, medicul a explicat că românii nu vor putea alege cu ce ser să fie imunizați, decizia aparținând medicului, însă garantează că și cel de la Moderna este la fel de bun ca cel de la Pfizer. 

"Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, între cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%", a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Antena 3.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vărsta de peste 18 ani.

Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vacinuri este aproximativ aceeași. 

Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. 

Vaccinul Moderna învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul

Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. 

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-Cov2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpi. 

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.

Toate diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna, explicate de autorități

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a răspuns tuturor întrebărilor legate de cele două vaccinuri aprobate de Autoritatea Europeană a Medicamentului, vaccinul Pfizer fiind deja administrat în România, iar cel produs de Moderna urmând a ajunge în țară miercuri.

Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi, a transmis Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, conform comunicatului transmis de CNCAV

Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

×
Subiecte în articol: Moderna vaccin COVID-19
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close