Antena 3 CNN Externe Violenţele din Siria i-au împiedicat pe inspectorii internaţionali să verifice două depozite de armament chimic

Violenţele din Siria i-au împiedicat pe inspectorii internaţionali să verifice două depozite de armament chimic

Violenţele din Siria i-au împiedicat pe inspectorii internaţionali să verifice două depozite de armament chimic
de M.T.    |    28 Oct 2013   •   17:41

Inspectorii internaţionali nu au putut verifica două depozite de armament chimic din Siria, din cauza violenţelor din această ţară, afectată de mai mult de doi ani de un război civil, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit AFP, citată de Mediafax.

„Inspectorii internaţionali au încheiat activităţile de verificare în 21 dintre cele 23 de depozite declarate de Siria”, se arată într-un comunicat al OIAC, precizând că două depozite nu au putut fi verificate din cauza situaţiei precare în materie de securitate.

Duminică, OIAC a anunţat că a primit din partea regimului condus de Bashar al-Assad programul detaliat al operaţiunii de distrugere a arsenalului neconvenţional sirian.

„OIAC confirmă că Republica Arabă Siriană i-a transmis, pe 24 octombrie, declaraţia iniţială formală a programului pentru distrugerea armelor chimice. Siria s-a conformat termenului stabilit", precizează comunicatul.

„Această declaraţie permite stabilirea planurilor pentru distrugerea sistematică, integrală şi verificabilă a armelor chimice declarate şi a unităţilor de producţie", se mai arată în documentul respectiv.

„Planul general de distrugere a arsenalului sirian a fost supus spre examinare Consiliului executiv al OIAC", care monitorizează distrugerea arsenalului chimic sirian în conformitate cu Rezoluţia 2.118 a Naţiunilor Unite.

×
Subiecte în articol: Siria arme chimice arsenal chimic
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close