Antena 3 CNN Externe Vizita premierului japonez la sanctuarul Yasukuni, criticată dur de China şi Coreea de Sud

Vizita premierului japonez la sanctuarul Yasukuni, criticată dur de China şi Coreea de Sud

Vizita premierului japonez la sanctuarul Yasukuni, criticată dur de China şi Coreea de Sud
de M.T.    |    26 Dec 2013   •   11:15

Vizita efectuată joi de premierul japonez, Shinzo Abe, la sanctuarul shintoist Yasukuni, unde sunt omagiaţi militarii căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost criticată în termeni duri de China şi Coreea de Sud.

„Este absolut inacceptabil pentru poporul chinez”, iar Japonia va trebui „să îşi asume consecinţele” acestui gest, a reacţionat directorul general pentru Asia din Ministerul chinez de Externe, Luo Zhaohui, potrivit AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, oficialul chinez a precizat că vizita la sanctuarul Yasukuni, prima a unui şef al guvernului japonez din ultimii şapte ani, „face mult rău sentimentelor popoarelor din Asia şi creează un nou obstacol semnificativ în relaţiile bilaterale” cu China.

Guvernul şi Partidul Comunist Chinez protestează regulat în timpul vizitelor efectuate de responsabili japonezi la sanctuar.

Invazia Chinei de către Japonia în anii 1930 s-a soldat cu mai multe milioane de morţi în rândul populaţiei chineze şi a fost marcată de numeroase atrocităţi din partea trupelor japoneze.

De mai mult de un an, relaţiile dintre China şi Japonia sunt extrem de reci, din cauza unui diferend teritorial în legătură cu un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est.

Vizita la sanctuar a premierului japonez a fost criticată şi de Seul.

„Nu ne putem abţine de la a ne exprima regretul şi mânia faţă de vizita premierului la sanctuarul Yasukuni, în pofida îngrijorărilor şi avertizărilor venite din partea vecinilor săi”, a declarat ministrul sud-coreean al Culturii, Yoo Jin-ryong.

Vizita „ţine de un comportament anacronic ce afectează de o manieră fundamentală nu numai relaţiile dintre Coreea şi Japonia, dar şi stabilitatea şi cooperarea din Asia de Nord-Est”, a adăugat oficialul sud-coreean.

O reacţie a venit şi din partea misiunii diplomatice americane la Tokyo: „Japonia este un aliat preţios şi o ţară prietenă. Totuşi, Statele Unite ale Americii sunt dezamăgite că guvernul nipon a avut această iniţiativă ce va exacerba tensiunile cu vecinii Japoniei”.

Abe, un conservator cu convingeri naţionaliste, a vizitat, joi dimineaţă, controversatul monument, la un an după revenirea la putere, la 26 decembrie 2012.

Yasukuni, un sanctuar shintoist din Tokyo, îi omagiază pe cei aproximativ 2,5 milioane de soldaţi căzuţi pentru Japonia în timpul războaielor moderne, dar adăposteşte, de asemenea, 14 criminali de război condamnaţi în 1946 şi simbolizează astfel trecutul militarist nipon.

×
Subiecte în articol: japonia China al Doilea Razboi Mondial
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close