Antena 3 CNN Externe Eșecul lui Vladimir Putin după 8 zile de război

Eșecul lui Vladimir Putin după 8 zile de război

După 8 zile de confruntări armate, Kremlinul a reușit să pună stăpânire totală pe un singur oraș ucrainean: Herson. Vecinii noștri de la nord au rezistat eroic mai bine de o săptămână asaltului susținut al rușilor.

Eșecul lui Vladimir Putin după 8 zile de război
Sursa foto: getty images
03 Mar 2022   •   13:03

Orașul Herson din sudul Ucrainei a căzut sub asaltul rușilor și trupele l-au ocupat. S-a întâmplat în cursul nopții. Este cel mai mare oraș căzut în război în cele 7 zile.

Se duc însă lupte în continuare în Harkov, Mariupol şi în Kiev.

Mariupol-ul este înconjurat în acest moment de trupele rusești iar oamenii nu pot părăsi zona. Au nevoie disperată de alimente și apă.

Toată zona de sud-est este împânzită de trupe rusești pentru că Putin vrea sa își asigure ieșirile la mări și la granițe și să avanseze spre centru. Capitala Ucrainei, Kiev, rezistă însă sub asediul trupelor.

Rușii pregătesc însă o invazie în Odessa, astfel încât trupele sa facă legătura cu Transnistria, să ocupe cât mai mult și sa ajungă la granița de est a NATO.

Până acum, pierderile totale de luptă ale Rusiei, susțin ucrainenii, sunt 9000 de oameni, 217 tancuri, 900 mașini blindate, 90 de sisteme de artilerie, 11 sisteme de război antiaerian, 30 de avioane si 31 de elicoptere.

În urma cu puțin timp armata ucraineana a reușit sa respingă atacul în orașul Sumî.

Rusia și-a schimbat strategia de luptă! ”Are loc o anihilare lentă!”, avertizează Pentagonul

Rusia schimba strategia de atac. Războiul fulger, care s-a lovit de rezistenta puternică a ucrainenilor, se transformă acum într-o anihilare lentă a soldaților ucraineni, care va duce la o vărsare de sânge fără precedent, arată raportul Pentagonului.

Mii de civili riscă sa fie prinși în bombardamente.

Vestul țării era refugiul ucrainenilor, însă a fost cuprins acum de frică și disperare.

De ce convoiul care urma să atace Kiev-ul nu s-a mișcat de câteva zile. Pentagon: ”Nu s-au așteptat la asta!”

Convoiul rușilor, care amenință Kiev-ul, este în acest moment în impas, susțin cei de la Pentagon. Nu există date clare despre ce s-a întâmplat cu el și de ce nu se mișcă. Locuitorii din capitala Ucrainei se așteptau la un atac din partea acestor trupe, dar nimic nu s-a întâmplat în ultimele zile.

În acest moment, convoiul se află în aproape aceeași poziție ca în urmă cu câteva zile. Începe undeva în apropiere de Pribirsk apoi se întinde până lângă Kiev, în zona aeroportului Antonov. Două dintre podurile de acces în capitala Ucrainei, care se află pe posibilele rute pe care ar putea merge convoiul, au fost distruse, tocmai pentru a opri înaintarea rușilor. Este vorba despre podurile din zonele Irpin şi Vişneve.

De altfel, şi Pentagonul susţine că este vorba despre un impas în cazul convoiului rusesc. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore. Potrivit lui Kirby, convoiul de trupe care amenință capitala Ucrainei, întins pe mai mult de 60 km, a fost încetinit de luptătorii ucraineni și "rămâne blocat". "Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care NU le-au făcut", a declarat Kirby. El a mai spus că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord.

Convoiul a fost văzut pentru prima oară în imagini din satelit duminică, la 10:56, ora locală, pe drumul P-02-02, lângă Ivankiv, care se află la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei. Au fost identificate în acest convoi camioane cu combustibil și logistică, pe lângă tancuri, vehicule de infanterie și artilerie autopropulsată.

”Credem că în privința convoiului, dar și în privința ofensivei ruse dinspre Nord, lucrurile sunt în impas. Nu au reușit să facă niciun progres notabil în ultimele 24 până la 26 de ore. Nu știm în acest moment care este motivul acestui impas, dar credem că unul dintre motive este că rușii se regrupează şi reanalizează ce nu au reușit să facă, pentru a recupera timpul pierdut. Credem că au întâmpinat provocări de ordin logistic, la care nu s-au așteptat. Şi, în plus, întâmpină rezistență din partea ucrainenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close