x close

Vladimir Putin propune Ucrainei prelungirea cu trei luni a acordului privind livrările de gaze naturale

de A.M.P    |    31 Mar 2015   •   21:12
Vladimir Putin propune Ucrainei prelungirea cu trei luni a acordului privind livrările de gaze naturale  482 Foto: rt.com

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus marţi guvernului de la Kiev o prelungire cu trei luni a actualului acord privind livrarea de gaze naturale ruseşti pentru Ucraina, acord care expiră oficial în aceeaşi zi, informează AFP.

Înţelegerea provizorie convenită în luna octombrie şi a cărei prelungire este evocată acum prevede în special un discount de 100 de dolari la mia de metri cubi de gaze, astfel că, luând în calcul şi scăderea preţului gazelor pe piaţa internaţională, Ucraina ar urma să plătească circa 250 de dolari pe mia de metri cubi.

Societatea ucraineană Naftogaz a anunţat luni că sprijină propunerea Comisiei Europene, respectiv prelungirea acordului cu un an. Dar compania rusă Gazprom a răspuns că acceptă doar o prelungire pe trei luni și aceasta sub rezerva aprobării guvernului de la Moscova.

Ulterior, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că este de acord cu prelungirea pe trei luni, dar a menţionat că partea ucraineană trebuie să-şi respecte obligaţiile asumate în acord la capitolul plății datoriilor acumulate de-a lungul timpului pentru livrările de gaze anterioare.

După înlăturarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici, în februarie anul trecut, Rusia a mărit preţul gazelor naturale furnizate Ucrainei. Dar autorităţile de la Kiev au refuzat să achite noul preţ, fapt care a condus în luna iunie la întreruperea furnizării gazelor. În urma medierii Comisiei Europene, cele două părți au semnat în octombrie un acord provizoriu în baza căruia livrările au fost reluate.

 

Citeşte mai multe despre:

Vladimir Putin Ucraina gaze naturale
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati