Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin: Puterile mondiale sunt pe „drumul cel bun” în privinţa armelor chimice din Siria

Vladimir Putin: Puterile mondiale sunt pe „drumul cel bun” în privinţa armelor chimice din Siria

Vladimir Putin: Puterile mondiale sunt pe „drumul cel bun” în privinţa armelor chimice din Siria
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    02 Oct 2013   •   17:48

Puterile mondiale sunt pe „drumul cel bun” cu planul de a distruge armele chimice ale Siriei şi pot evita o intervenţie militară în conflict, dacă lucrează împreună, a declarat, miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.

Un acord privind planul de distrugere a armelor chimice siriene a fost convenit după ce preşedintele american Barack Obama a cerut Congresului să aprobe atacuri aeriene pentru a sancţiona guvernul sirian pentru un atac cu gaz sarin de la 21 august, despre care SUA afirmă că s-a soldat cu moartea a peste 1.400 de persoane.

„Există toate motivele să credem că suntem pe drumul cel bun”, a spus Putin, adăugând că planul privind armele chimice, care a relansat eforturile de a convoca o conferinţă internaţională pentru a căuta o soluţie la conflict, nu ar fi putut fi realizat fără sprijinul lui Obama şi al liderilor din multe ţări.

„Consider că, dacă vom continua să acţionăm într-un astfel de mod coordonat, nu va fi nevoie să folosim forţa şi să creştem numărul de persoane rănite şi ucise în Siria, un teritoriu aflat într-o lungă suferinţă”, a mai precizat Putin.

Rusia a fost cel mai puternic susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în timpul războiului civil, blocând mai multe iniţiative americane în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi acuzând forţele rebele de atacul cu gaze.

Rolul important jucat de Vladimir Putin în rezolvarea crizei siriene a determinat mai multe personalităţi din Rusia să-l propună pe liderul de la Kremlin la Premiul Nobel pentru Pace.


×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close