Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin: SUA au interesul de a-l prezenta pe Edward Snowden ca pe un trădător

Vladimir Putin: SUA au interesul de a-l prezenta pe Edward Snowden ca pe un trădător

Vladimir Putin: SUA au interesul de a-l prezenta pe Edward Snowden ca pe un trădător
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
04 Sep 2013   •   12:27

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a luat, miercuri, apărarea fostului consultant al serviciilor de informaţii americane, Edward Snowden, calificându-l drept un "apărător al drepturilor omului" neînţeles de Statele Unite, informează AFP.
   
"Înţeleg că serviciile secrete americane au interesul de a-l prezenta ca pe un trădător, dar este un om care are un mod de a gândi cu totul diferit. El se consideră un apărător al drepturilor omului (...) şi se comportă cu noi ca atare", a declarat Putin într-un interviu acordat Pervîi Kanal.
   
Snowden "nu a încercat vreodată să ne divulge ceva", a afirmat Putin, răspunzând întrebării dacă informaticianul american a propus serviciilor secrete ruseşti informaţii confidenţiale despre activităţile colegilor lor americani.
   
"Nu am primit nimic din partea sa şi nici nu ne-am dorit", a subliniat el.
   
La începutul lunii august, Edward Snowden a obţinut azil temporar de un an în Rusia, după ce a petrecut peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, unde a sosit din Hong Kong.
   
Putin a anunţat că informaticianul american a contactat diplomaţi ruşi înainte de a veni la Moscova, propunând Rusiei "să lupte împreună cu el împotriva încălcărilor drepturilor omului şi legii Statelor Unite".
   
Rusia a respins propunerea sa, a oferit asigurări Putin, precizând a aflat despre sosirea lui Snowden la Moscova doar cu două ore înainte de aterizarea avionului său.
   
"Nu am nicio idee în legătură cu ceea ce va face acum. Dar este clar că nu îl vom preda (Statelor Unite). Poate să se simtă în siguranţă aici", a subliniat Putin.
   
Washingtonul a cerut în mai multe rânduri extrădarea lui Snowden în ţara sa, unde a fost inculpat de spionaj după ce a făcut dezvăluiri despre supravegherea electronică mondială efectuată de Statele Unite.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close