Antena 3 CNN Externe Vot crucial pentru Republica Moldova. Aproape 21 % dintre alegători au votat până la ora 12.30

Vot crucial pentru Republica Moldova. Aproape 21 % dintre alegători au votat până la ora 12.30

Vot crucial pentru Republica Moldova. Aproape 21 % dintre alegători au votat până la ora 12.30
Sursa foto: Foto: Agerpres
30 Noi 2014   •   14:00

Moldovenii de peste Prut sunt chemaţi la urne, la alegerile parlamentare. Rezultatul acestor alegeri ar putea să decidă direcţia în care se va îndrepta republica Moldova de-acum înainte: Uniunea Europeană sau Rusia.

UPDATE - Controversatul om de afaceri Renato Usatîi, al cărui partid Patria a fost exclus din cursa electorală din Republica Moldova, a fost aclamat duminică de mulţimea de alegători de la ambasada din Moscova, unde a mers să voteze.

UPDATEAproape 21 la sută dintre alegători au votat până la ora 12.30 în cadrul scrutinului parlamentar de duminică din Republica Moldova, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.

587.930 de cetăţeni (20,98 la sută) şi-au exprimat opţiunea de vot până la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegători.
   
Cei mai activi votanţi sunt la Şoldăneşti -29.34% şi Rezina - 29,01%. Cea mai mică rată de participare a fost înregistrată în raionul Cantemir - 12,97%.
   
În municipiul Chişinău au votat 110.102 alegători (17,78%), în municipiul Bălţi au votat 19.761 alegători (18,73%), iar în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia - 24.280 alegători (18,68 %).

UPDATE
- Până la ora 12.00, în România au votat aproximativ 3.000 de cetăţeni moldoveni. Cea mai mare prezenţă s-a înregistrat la cele două secţii organizate la Bucureşti.

UPDATE - Politicienii moldoveni s-au grăbit să voteze. Voronin şi-a uitat buletinul acasă

UPDATE
- Sute de oameni stau la coadă la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. În ţară sunt deschise 11 secţii unde moldovenii din România îşi pot exercita dreptul la vot.

UPDATE
-  Peste 43.000 de moldoveni au votat până la ora 8.00.

Peste 3,2 milioane de cetăţeni moldoveni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru a îşi alege parlamentarii. Pe listele de vot figurează 19 de partide şi un bloc electoral, dar şi patru candidaţi independenţi, toţi fiind divizaţi între pro-europeni şi pro-ruşi.

Alegerile vor fi validate doar dacă vor vota mai mult de o treime din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.

De pe liste va lipsi partidul pro-rus, Patria. Cu o zi înainte de alegeri, Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a confirmat hotărârea Curţii de Apel de a exclude partidul lui Renato Usatîi, acuzat că a folosit în campanie bani proveniţi din străinătate. Politicianul s-a refugiat la Moscova, de teamă că va fi arestat.

Sondajele îi arată drept favoriţi pe comunişti, cu 20 de procente. Aceştia pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Sunt urmaţi de liberalii-democraţi, cu 18 la sută, ce susţin continuarea parcursului de aderare la Uniunea Europeană.

Studenţii şi elevii cu drept de vot, aflaţi în România, pot călători gratuit spre cele 11 secţii de vot deschise în ţara noastră. Acestea au fost amenajate astfel: câte două la Bucureşti şi Iaşi, şi câte una la Bacău, Suceava, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj şi Constanţa. 

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare Republica Moldova
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close