Antena 3 CNN Externe WikiLeaks a anulat trei zboruri care l-ar fi putut transporta pe Snowden în Islanda

WikiLeaks a anulat trei zboruri care l-ar fi putut transporta pe Snowden în Islanda

WikiLeaks a anulat trei zboruri care l-ar fi putut transporta pe Snowden în Islanda
Sursa foto: Foto: businessinsider.com
25 Iun 2013   •   17:50

Un om de afaceri islandez care are legături cu site-ul WikiLeaks a dezvăluit că marţi dimineaţa au fost anulate trei zboruri cu care americanul Edward Snowden, un fost consultant NSA căutat de Statele Unite pentru spionaj, ar fi putut părăsi Hong Kong-ul, informează AFP.
   
"Cele trei avioane care aşteptau la Hong Kong au fost anulate în această (marţi) dimineaţa", a declarat pentru AFP omul de afaceri Olafur Sigurvinsson, un fost membru al conducerii DataCell, o firmă islandeză care gestionează colectarea de fonduri pentru WikiLeaks.
   
Sigurvinsson a anunţat joi seara că un avion privat, închiriat de la o companie chineză cu ajutorul unor donaţii colectate de WikiLeaks, era pregătit la Hong Kong să îl transporte pe fostul consultant către Islanda. Acesta a declarat marţi că, de fapt, era vorba despre trei avioane.
   
El aştepta un răspuns din partea Guvernului islandez, pentru a se asigura că Snowden nu va fi extrădat în Statele Unite.
   
Refugiat la Hong Kog pe 20 mai, Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, ar fi părăsit duminică acest teritoriu pentru a merge la Moscova. Însă acesta nu a fost văzut de atunci. El a solicitat azil politic în Ecuador, unde încerca să ajungă, posibil via Cuba sau Venezuela.
   
Contribuind la o sporire a confuziei, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat marţi că tânărul nu a "trecut frontiera rusă".
   
"Presupun că este în continuare la Moscova", a apreciat Sigurvinsson. Islandezul a anunţat că americanul va oferi informaţii despre el "astăzi (marţi) sau mâine (miercuri)".

Snowden a fost inculpat în Statele Unite pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.
 Potrivit site-ului WikiLeaks, Snowden solicită azil politic în Ecuador.



×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close