Antena 3 CNN High Tech BMW a creat maşina "cameleon", care îşi schimbă culoarea din buton

BMW a creat maşina "cameleon", care îşi schimbă culoarea din buton

BMW oferă perspectiva unei tehnologii viitoare care folosește digitizarea pentru a adapta exteriorul unui vehicul la diferite situații și dorințe individuale. Exteriorul mașinii ”cameleon”, dotat cu e-cerneală, își poate schimba nuanța la solicitarea șoferului.

BMW a creat maşina "cameleon", care îşi schimbă culoarea din buton
Sursa foto: BMW Group
de Cerasela Stafie    |    06 Ian 2022   •   11:56

Producătorul german de automobile BMW a prezentat un prototip al unui automobil care-și poate schimba culoarea exterioară. Modelul, un BMW iX Flow, este dotat cu cerneală electronică. Acest lucru îi permite utilizatorului să modifice nuanțele culorii exterioare a automobilului în funcție de diverse situații sau dorințe individuale.

Schimbările de culoare sunt posibile prin dezvoltarea unei înveliș special, care este adaptat exact contururilor vehiculului complet electric de la BMW. Atunci când este stimulată de semnale electrice, tehnologia electroforetică aduce la suprafață diferiți pigmenți de culoare, determinând caroseria să capete culoarea dorită.

Tehnologia inovatoare e-cerneală permite modalități complet noi de schimbare a aspectului vehiculului, în conformitate cu preferințele estetice ale șoferului, condițiile de mediu sau chiar cerințele funcționale. Aceasta oferă astfel un potențial fără precedent de personalizare în zona designului exterior. 

Alegerea vopselelor exterioare disponibile pentru modelele BMW actuale acoperă un spectru larg de culori. În acest fel, se poate ține cont de dorința proprietarului. Pot fi alese diverse aspecte, de la expresiv, extravagant sau sportiv la subtil sau elegant. In fiecare an se adaugă noi variante.

Nu este singurul avantaj. O culoare exterioară variabilă poate contribui, de asemenea, la starea de bine în interior și la eficiența vehiculului. Acest lucru se realizează ținând cont de diferitele abilități ale culorilor deschise și închise atunci când vine vorba de reflectarea luminii solare și de absorbția asociată a energiei termice. O suprafață albă reflectă mult mai multă lumină solară decât una neagră. Prin urmare, încălzirea vehiculului și a habitaclului ca urmare a luminii puternice a soarelui și a temperaturilor exterioare ridicate poate fi redusă prin schimbarea exteriorului la o culoare deschisă. Pe vreme mai rece, o culoare exterioară întunecată va ajuta vehiculul să absoarbă considerabil mai multă căldură de la soare.

În ambele cazuri, schimbările selective de culoare pot ajuta aerul condiționat al vehiculului la răcire sau încălzire. Aceasta reduce cantitatea de energie necesară sistemului electric al vehiculului și, odată cu aceasta, și consumul de combustibil sau electricitate al vehiculului. Într-o mașină complet electrică, schimbarea culorii în funcție de vreme poate ajuta, prin urmare, și la creșterea autonomiei. În interior, tehnologia ar putea, de exemplu, să împiedice încălzirea excesivă a planșei de bord.

E-cerneala este, în sine, extrem de eficientă din punct de vedere energetic. Spre deosebire de ecrane sau proiectoare, tehnologia electroforetică nu are nevoie de absolut nicio energie pentru a menține constantă culoarea aleasă. Este doar în timpul faza de schimbare a culorii, una destul de scurtă.

”Experiența digitală nu se va limita doar la afișaje în viitor. Va exista din ce în ce mai multă combinație dintre real și virtual. Cu BMW iX Flow, aducem caroseria mașinii la viață,” a declarat Frank Weber, membru al consiliului de administrație al BMW.

×
Subiecte în articol: e-cerneală masina culoare
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close