Antena 3 CNN High Tech Misterul stelelor din jurul găurilor negre a fost elucidat

Misterul stelelor din jurul găurilor negre a fost elucidat

Misterul stelelor din jurul găurilor negre a fost elucidat
25 Aug 2008   •   14:31

Astronomii au făcut lumină în privinţa felului în care se pot forma stelele în jurul unor masive găuri negre, anunţă BBC. Felul în care iau naştere stelele în asemenea condiţii extreme i-a nedumerit multă vreme pe oamenii de ştiinţă. Norii moleculari, locul în care se formează stelele în mod normal, sunt spulberaţi de o imensă forţă gravitaţională, explică o echipă de cercetători într-un articol din revista Science, citat de BBC.

Oamenii de ştiinţă susţin că stelele se pot forma din discuri eliptice - rămăşiţe ale unor gigantici nori de gaze care au fost detrămaţi de găurile negre întâlnite. Cercetătorii au făcut această descoperire în urma unor simulări efectuate pe computere foarte puternice, cu nori uriaşi de gaze absorbiţi de găurile negre în acelaşi fel în care apa se scurge, sub forma unei spirale, într-o canalizare.



"Aceste simulări demonstrează faptul că stelele tinere se pot forma în apropierea unor găuri negre uriaşe atâta timp cât există o cantitate suficientă de nori de gaze", a declarat Ian Bonnell, co-autorul lucrării publicate, de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie.

Fotografie: BBC

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close