Antena 3 CNN High Tech Naveta Pheonix a început să testeze solul de pe Marte

Naveta Pheonix a început să testeze solul de pe Marte

Naveta Pheonix a început să testeze solul de pe Marte
12 Iun 2008   •   19:36

Pheonix, robotul "geologist" al NASA a trecut peste dificultăţile întâmpinate în ultimele zile, şi a reuşit să-şi umple micul recipient cu o mostră din solul de pe Marte, anunţă cercetătorii care se ocupă de misiune, citaţi de Telegraph.co.uk. Aceştia au declarat că braţului robotic al navetei i s-a comandat să se mişte precum o solniţă de sare pentru a reuşi să îndese, în micuţul său recipient (cu laturile de 1 centimetru pe 2 milimetri), o mică parte din solul Planetei Roşii.

"Am umplut cuptorul", a declarat Bill Boynton, unul dintre cercetătorii care se ocupă de proiectul Pheonix. Conducătorii misiunii s-au chinuit timp de patru zile să transfere solul în recipient.

Solul s-a dovedit a fi surprinzător de lipicios, o calitate pe care nu o aveau celelate probe colectate din alte zone ale planetei. "Solul acesta, prelevat dintr-o zonă în care nu am mai ajuns, este foarte ciudat.

Dorim să aflăm ce fel de activitate chimică şi minerală a cauzat lipirea particulelor", a mai spus Bill Boynton. Braţul robotic al navetei Pheonix va săpa, în continuare, un şanţ lângă aceasta, pentru a afla dacă există gheaţă în zonă. Vor mai trece trei sau chiar patru săptămâni înainte ca mostrele să poată fi testate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close