Antena 3 CNN High Tech Primul taxi spaţial privat va fi testat în vara anului 2012

Primul taxi spaţial privat va fi testat în vara anului 2012

Primul taxi spaţial privat va fi testat în vara anului 2012
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    12 Oct 2011   •   22:54

Avionul spaţial cu şapte locuri, primul aparat de zbor care va îndeplini rolul de taxi orbital ce va transporta astronauţii la şi de la Staţia Spaţială Internaţională, va zbura pentru prima oară în vara anului viitor, au anunţat oficialii americani citaţi de Reuters.

Proiectul "Dream Chaser", dezvoltat de Sierra Nevada Corp, este un avion, care seamănă cu o rachetă spaţială în miniatură este unul dintre cele patru "taxiuri spaţiale" dezvoltate în industria privată cu ajutorul guvernului american.

Testul de zbor a putut fi programat după ce Sierra Nevada Corp a primit o suplimentare de 25,6 milioane de dolari bugetului de 80 de milioane de dolari acordat de NASA.

După retragerea din activitate a navetelor spaţiale, NASA este dependentă de Rusia pentru a-şi transporta astronauţii către Staţia Spaţială Internaţională, acest serviciu costând peste 50 de milioane de dolari per persoană.

Agenţia Spaţială americană speră ca aceste servicii să fie preluate de una sau mai multe companii comerciale până la sfârşitul anului 2016.

Pe lângă sprijinul acordat companiilor private pentru dezvoltarea taxiurilor spaţiale, NASA derulează un program care are ca obiectiv dezvoltarea unei rachete capabile să transporte încărcături mari, ce ar transporta materiale şi astronauţi pe asteroizi, Lună, Marte şi alte destinaţii ieşite de pe orbita Staţiei Spaţiale.




×
Subiecte în articol: NASA test zbor
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close