Antena 3 CNN International News A murit arhiepiscopul Desmond Tutu, câştigător al premiului Nobel şi una dintre figurile cheie ale luptei împotriva apartheidului

A murit arhiepiscopul Desmond Tutu, câştigător al premiului Nobel şi una dintre figurile cheie ale luptei împotriva apartheidului

Desmond Tutu, primul arhiepiscop de culoare din Cape Town, Africa de Sud, a încetat din viață, potrivit unui comunicat publicat duminică de președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Avea 90 de ani.

A murit arhiepiscopul Desmond Tutu, câştigător al premiului Nobel şi una dintre figurile cheie ale luptei împotriva apartheidului
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Dec 2021   •   10:18

Desmond Tutu a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru eforturile sale de a pune capăt apartheidului. El a jucat un rol-cheie în tranziţia Africii de Sud de la epoca apartheidului, inclusiv în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere, sub conducerea preşedintelui de atunci Nelson Mandela.

Tutu a fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale Africii de Sud, atât în ţară, cât şi în străinătate. Apartheidul a fost un sistem care a impus o strictă segregaţie rasială la toate nivelurile societăţii şi a marcat timp îndelungat Africa de Sud.

Sistemul se baza pe o lege de înregistrare a populaţiei (Population Registration Act, 1950) care eticheta locuitorii în funcţie de patru culori ale pielii, numite "rase" - albi, indieni, metişi şi negri -, determinând astfel toată existenţa lor, din maternitate până la cimitir, informează Mediafax.

O altă lege, privind teritoriul locuit (Group Areas Act, 1950), instituţionalizează segregaţia spaţială, fiecare suprafaţă din oraş fiind rezervată separat raselor.

Cartiere întregi, ca Sophiatown din Johannesburg sau District Six din Cape Town, au fost astfel rase, în timp ce populaţia de culoare era evacuată cât mai departe posibil, şi anume la periferii, supranumite cămine lipsite de suflet.

Aproximativ 3,5 milioane de persoane au fost expulzate cu forţa de regimul apartheidului din cartierul sau de la ferma lor, atribuite populaţiei albe. Populaţia de culoare trebuia în permanenţă să deţină un "permis special" pentru a-şi găsi un loc de muncă în zona populată de albi. Însă ei nu aveau dreptul decât la o "educaţie bantu" sumară, considerată suficientă pentru locurile de muncă necalificate, singurele la care aveau acces.

Președintele Ramaphosa și-a exprimat condoleanțe familiei și prietenilor lui Tutu, numindu-l „un patriot fără egal”.

„Un om cu un intelect extraordinar, cu integritate și invincibilitate împotriva forțelor apartheidului, a fost, de asemenea, tandru și vulnerabil în compasiunea lui pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea și violența în timpul apartheidului și oamenii asupriți și asupriți din întreaga lume”, a spus Ramaphosa.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close