Antena 3 CNN International News Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că a pierdut contactul cu transmisia de date de la Cernobîl

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că a pierdut contactul cu transmisia de date de la Cernobîl

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marți că a pierdut contactul cu transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl din nordul Ucrainei, care a fost preluată de forțele ruse luna trecută.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că a pierdut contactul cu transmisia de date de la Cernobîl
Sursa foto: Twitter/ Dünyadan Duymadıklarınız
de Alexandra Ionescu    |    08 Mar 2022   •   23:41

Situl de la Cernobîl nu este în prezent operațional, iar manipularea materialelor nucleare a fost oprită, a declarat AIEA, citând informații de la autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina.

Instalația deține reactoare scoase din funcțiune, precum și instalații de deșeuri radioactive. Autoritatea de reglementare a declarat AIEA că poate comunica cu fabrica doar prin e-mail.

„Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare a garanțiilor din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând”, a spus AIEA într-un comunicat.

Agenția a declarat că a fost informată de oficialii ucraineni că devine „din ce în ce mai urgent” să se rotească personalul pentru „gestionarea în siguranță” a centralei nucleare de la Cernobîl, unde aproximativ 210 de angajați lucrează de aproape două săptămâni consecutive de când forțele ruse au capturat. controlul instalației.

Personalul locuiește efectiv pe locul celui mai grav dezastru nuclear din lume în ultimele 13 zile și, deși au acces limitat la hrană, apă și medicamente, situația lor se „înrăutățește”, a spus AIEA.

„Sunt profund îngrijorat de situația dificilă și stresantă cu care se confruntă personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl și de riscurile potențiale pe care aceasta le implică pentru siguranța nucleară”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, în declarație.

Opt dintre cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei funcționează în prezent, a declarat autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina pentru AIEA și că nivelurile de radiații par încă normale.

Personalul a putut schimba schimburile la locurile operaționale, inclusiv la cea mai mare centrală nucleară din Europa din Zaporizhzhya, care se află și acum sub controlul Rusiei.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close