Antena 3 CNN International News Aleksei Navalnîi a primit cea de-a treia condamnare, în urma căreia Kremlinul speră că opozantul nu mai iese viu din închisoare

Aleksei Navalnîi a primit cea de-a treia condamnare, în urma căreia Kremlinul speră că opozantul nu mai iese viu din închisoare

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani și aflat de peste doi ani în închisoare, a fost condamnat la încă 19 ani de detenție, după ce a fost găsit vinovat de extremism.

Aleksei Navalnîi a primit cea de-a treia condamnare, în urma căreia Kremlinul speră că opozantul nu mai iese viu din închisoare
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2023   •   20:29

Sentința a fost pronunțată vineri.

Agenția rusă de stat TASS a precizat că Navalnîi a fost găsit vinovat la acuzațiile privind crearea, finanțarea, organizarea și apartenența la "o comunitate extremistă", precum și pentru formularea de apeluri publice la activități extremiste și implicarea minorilor în activități periculoase, semnalează CNN.

El își va ispăși pedeapsa într-o colonie penitenciară cu regim special.

TASS descrie închisorile de înaltă securitate din Rusia ca fiind cele unde sunt închiși "recidiviști deosebit de periculoși și condamnați la închisoare pe viață".

Citește și: Doi opozanți ruși, ajunși de mâna lungă a Kremlinului tocmai la Berlin. Poliția germană investighează o posibilă otrăvire

Deja, Navalnîi este supus unui regim penitenciar cu restricții severe.

Navalnîi s-a întors în Rusia în 2021, deși știa că va fi arestat

Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost încarcerat la întoarcerea sa în țară în ianuarie 2021, sub acuzația de încălcare a condițiilor de eliberare condiționată într-un caz de fraudă, caz pe care opozantul l-a catalogat drept motivat politic.

Între timp, până la verdictul pronunțat vineri, politicianul a fost condamnat la o pedeapsă totală de 11 ani și jumătate.

Înainte de a fi închis în Rusia, el a fost transportat în Germania în august 2020, după ce a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

O investigație comună a CNN și a grupului Bellingcat a relevat implicarea Serviciului rus de Securitate (FSB) în otrăvirea lui Navalnîi.

Investigația a reconstituit modul în care o unitate de elită din cadrul FSB a urmărit echipa liderului opoziției pe tot parcursul unei călătorii în Siberia, când acesta s-a îmbolnăvit.

Autoritățile ruse au negat implicarea în otrăvirea lui Navalnîi.

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi extremism inchisoare
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close