Antena 3 CNN Externe Doi opozanți ruși, ajunși de mâna lungă a Kremlinului tocmai la Berlin. Poliția germană investighează o posibilă otrăvire

Doi opozanți ruși, ajunși de mâna lungă a Kremlinului tocmai la Berlin. Poliția germană investighează o posibilă otrăvire

Poliția din Berlin investighează posibila otrăvire a două persoane din Rusia care trăiesc în exil și care au participat la un eveniment în capitala germană.

FSB
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2023   •   15:18

"A fost deschis un dosar, pe baza informațiilor disponibile. Suntem conștienți că otrăvirea este o posibilitate, dar există și alte cauze potențiale", a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Berlin pentru CNN.

El a refuzat să ofere informații suplimentare, invocând ancheta în curs.

Ziarul german Welt am Sonntag a relatat în premieră despre ancheta poliției, scriind că cele două persoane au participat la o conferință organizată de omul de afaceri Mihail Hodorkosvki, opozant al Kremlinului.

Citește și: Planurile buncărului secret al lui Vladimir Putin au fost dezvăluite în premierăhttps://www.antena3.ro/externe/planuri-buncar-secret-valdimir-putin-dezvaluite-674808.html

Conferința s-a desfășurat la Berlin pe 29 și 30 aprilie.

Poliția germană nu a comunicat numele celor două potențiale victime ale tentativei de otrăvire.

Ar fi vorba despre activista Natalia Arno, șefa ONG-ului Rusia Liberă, care locuiește în SUA, și despre o jurnalistă.

Ambele femei au început să se simtă rău înainte de a participa la conferință.

Jurnalista a fost internată la spitalul Charite din Berlin.

Natalia Arno a povestit că a început să aibă simptomele posibilei otrăviri la Berlin și că acestea au continuat la Praga, unde și-a găsit deschisă ușa camerei de la hotel.

FSB, implicat în cazuri notorii de otrăvire a celor considerați indezirabili de către Kremlin

Femeia s-a întors în SUA, unde a fost tratată pentru simptome. Ea spune o anchetă în acest caz a fost deschisă și de poliția federală americană, FBI.

Serviciile secrete ruse au fost suspectate și acuzate, în ultimii ani, de implicare în asasinate și tentative de asasinat vizându-i pe mai mulți ruși din străinătate și din țară, profilați drept opozanți ai regimului lui Vladimir Putin.

Între cele mai cunoscute cazuri se numără cel al lui Aleksandr Litvinenko, fost ofițer FSB stabilit în Anglia, care a murit după ce a fost otrăvit cu Poloniu 210 la Londra de către un suspect pe care autoritățile britanice l-au identificat în persoana lui Andrei Lugovoi, fost membru KGB, ulterior parlamentar în Duma de Stat.

Alte cazuri notorii sunt cel al lui Serghei Skripal și al fiicei sale, Iulia, dar și al lui Aleksei Navalnîi.

Presa internațională a relatat că agenții FSB au folosit neurotoxina Noviciok în aceste tentative de asasinat.

Toți trei au supraviețuit. Navalnîi este în prezent închis în Rusia, unde ispășește un cumul de pedepse de 11 ani și jumătate pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate și delapidare.

Opozantul a denunțat aceste pedepse ca fiind motivate politic.

Foto: emblema FSB, Serviciul de Securitate din Rusia, succesorul KGB

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close