Antena 3 CNN International News China contraatacă în războiul originilor COVID-19: virusul ar fi fost creat într-un laborator american

China contraatacă în războiul originilor COVID-19: virusul ar fi fost creat într-un laborator american

China este furioasă după publicarea raportului american care arată că trei cercetători din Wuhan au fost spitalizați cu simptome de COVID în noiembrie 2019 și după anunțul investigației cerute de președintele Joe Biden agențiilor de informații cu privire la originile coronavirusului.

China contraatacă în războiul originilor COVID-19: virusul ar fi fost creat într-un laborator american
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    28 Mai 2021   •   09:45

După evoluțiile din ultimele zile, Beijingul a contraatacat cu o mai veche teorie care încearcă să acrediteze ideea că virusul a fost creat într-un laborator american.

"Statelor Unite nu le pasă deloc de fapte sau de adevăr și nici de un studiu științific serios asupra originilor (coronavirusului). Singurul lor scop este să folosească pandemia pentru stigmatizare și manipulare politică, pentru a deturna blamul", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

El a indicat Fort Detrick, un laborator de cercetări biomedicale din statul american Maryland, care a fost asociat de oficiali chinezi - fără a aduce dovezi în acest sens - cu apariția epidemiei de COVID.

"Ce secrete se ascund la Fort Detrick și în cele peste 200 de laboratoare americane de bio-medicină din lume?", a insistat purtătorul de cuvânt chinez, adăugând că Statele Unite datorează o explicație lumii întregi.

Originea "americană" a pandemiei, vehiculată intens de Beijing în perioada investigației OMS

Teoria care leagă Fort Detrick de izbucnirea pandemiei a început să fie propagată de presa de stat din China încă de anul trecut, din luna martie, fiind circulată pe scară largă la începutul acestui an, când o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a vizitat Wuhan, într-o investigație menită să determine originea COVID-19.

În februarie, când investigația a ajuns la final, Ministerul de Externe din China a cerut SUA să urmeze exemplul Beijingului și să invite experții OMS pentru un studiu asupra originilor virusului. 

Raportul OMS, publicat în martie anul curent, concluzionează că este "extrem de improbabil" ca SARS-CoV-2 să fi scăpat din laborator.

Raportul a fost criticat de numeroase guverne pe fondul suspiciunilor privind transparența.

Din punctul de vedere al Beijingului, nu sunt motive să accepte o altă investigație, indiferent cât de multă presiune pune Washingtonul în acest demers, notează CNN.

Agențiile de Informații din SUA cred că e posibil ca virusul să fi scăpat din laborator

Comunitatea de Informații a Statelor Unite, căreia președintele Biden i-a cerut săptămâna aceasta "un raport în 90 de zile" asupra originilor COVID-19 a admis, joi, că agențiile sale au două teorii cu privire la apariția acestui virus, transmite Agerpres, citând presa internațională.

Astfel, potrivit opiniei a două agenții americane, SARS-CoV-2 a apărut pe cale naturală din contactul uman cu animale infectate.

O a treia agenție indică un posibil accident de laborator drept sursă a pandemiei de coronavirus.

"Comunitatea de Informații a Statelor Unite nu știe exact unde, când sau cum s-a transmis iniţial COVID-19, dar a coagulat două scenarii probabile", precizează Biroul Directorului pentru Informații Naționale din SUA.

Sursa citată a adăugat că majoritatea agențiilor consideră că nu există suficiente informații pentru a aprecia că un scenariu este mai probabil decât celălalt.

×
Subiecte în articol: China COVID-19
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close