Antena 3 CNN International News Culisele unei întâlniri SUA - Rusia. Detaliul care a atras atenția americanilor: ”Nu am asistat niciodată la o astfel de răbufnire”

Culisele unei întâlniri SUA - Rusia. Detaliul care a atras atenția americanilor: ”Nu am asistat niciodată la o astfel de răbufnire”

Jurnaliștii CNN au obținut acces la relatarea scrisă a unei întâlniri între oficiali ruși și americani organizată săptămâna trecută la Ministerul Apărării din Moscova. Relatarea, scrisă de doi atașați care au participat la întâlnire, descrie întrevederea ca fiind tensionată, cu semne vizibile de stres din partea Rusiei.

Culisele unei întâlniri SUA - Rusia. Detaliul care a atras atenția americanilor: ”Nu am asistat niciodată la o astfel de răbufnire”
Sursa foto: CNN
de Adelina Miron    |    25 Mar 2022   •   17:52

Relatările întâlnirilor de grad înalt nu sunt niciodată făcute publice de către armată sau de către comunitatea de informații întrucât dezvăluie indicii despre gândirea și intențiile adversarului, precizează jurnaliștii CNN.

Descrierea întâlnirii se concentrează în special asupra comportamentului generalului major din armata rusă Evgheni Ilyin, adjunctul șefului direcției principale de cooperare internațională, care are un istoric îndelungat în relațiile cu oficialii americani. Observatorii menționează o "răbufnire" din partea generalului, un "moment revelator" despre care americanii prezenți cred că indică probleme de moral în armata Rusiei.

Într-o abordare diferită de practica obișnuită în acest fel de întâlniri, Ilyin a vorbit fără a se ajuta de notițe sau de puncte de discuție prestabilite, potrivit relatării atașaților.

Spre finalul întâlnirii, un atașat american al apărării "a întrebat întâmplător" despre originile familiei lui Ilyin în Ucraina, iar "comportamentul stoic al generalului rus a devenit brusc nervos și agitat", potrivit comunicatului. Americanii au raportat că Ilyin a răspuns "da" și a spus că s-a născut în Dnipropetrovsk înainte de a se muta cu familia la Donețk, unde a mers la școală.

Oficialii americani au relatat că Ilyin a adăugat apoi că situația actuală din Ucraina este "tragică și sunt foarte deprimat din cauza asta" -- și apoi a ieșit fără să strângă mâna partenerilor de discuție.

„Focul din ochii lui și comportamentul agitat au creat fior pe șira spinării", s-a consemnat în relatarea întâlnirii, potrivit jurnaliștilor CNN. Cei doi atașați au raportat că nu au "asistat niciodată la o astfel de răbufnire din partea omologilor ruși la o întâlnire oficială".

„Este clar că problemele de moral în rândul forțelor ruse nu se limitează la trupele din prima linie", concluzionează atașații americani care au analizat întâlnirea.

Oficialii americani au relatat că atitudinea stoică a lui Ilyin a început să cedeze în timpul întâlnirii când americanii au numit situația din Ucraina o criză, iar generalul rus i-a "corectat și contramandat" rapid.

CNN nu știe dacă există documente suplimentare care descriu întâlnirea. Relatarea nu include numele atașaților americani care au participat la întâlnire, iar CNN nu a reușit să afle identitatea lor. Pentagonul și Departamentul de Stat au refuzat să comenteze.

„Cu siguranță avem indicii că moralul este o problemă din ce în ce mai mare în interiorul forțelor ruse care luptă în Ucraina", a declarat marți pentru reporteri secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN. „Pe măsură ce trece timpul și continuă să eșueze în a progresa pe teren, am văzut tot mai multe indicii că moralul și coeziunea sunt o problemă.", a precizat acesta.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina SUA general
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close