Antena 3 CNN International News De ce spun SUA, Marea Britanie și Australia că gravidele trebuie să se vaccineze anti-COVID. Germania nu recomandă această măsură

De ce spun SUA, Marea Britanie și Australia că gravidele trebuie să se vaccineze anti-COVID. Germania nu recomandă această măsură

Varianta Delta domină infectările pe plan mondial iar oficialii din domeniul sănătății au avertizat recent asupra efectelor asupra femeilor însărcinate, anunță CNN.

De ce spun SUA, Marea Britanie și Australia că gravidele trebuie să se vaccineze anti-COVID. Germania nu recomandă această măsură
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    31 Iul 2021   •   14:22

Mai mulți responsabili de rang înalt din sistemul britanic de sănătate au lansat, vineri, un avertisment în care solicită gravidelor să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Aceștia au invocat noi date din Regatul Unit, potrivit cărora 98% dintre femeile ce urmau să nască și care au fost internate în urma infecției cu COVID, începând din luna mai, erau nevaccinate.

Anterior, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că femeile însărcinate infectate cu COVID sunt supuse unui risc crescut de a face forma severă a bolii, comparativ cu femeile de vârstă similară care nu sunt însărcinate.

Sunt îngrijorări că, în contextul proliferării infecțiilor cu Delta, acest risc la gravide va fi și mai mare, întrucât noua variantă de coronavirus este mult mai contagioasă decât precedentele, menționează sursa citată.

În continuare, un inventar realizat de CNN al celor mai frecvente întrebări despre cazurile de infectare cu Delta la gravide și răspunsurile corespunzătoare.

Î: Este varianta Delta mai contagioasă pentru femeile însărcinate?

R: Varianta Delta este mai contagioasă și poate cauza tuturor, inclusiv femeilor însărcinate, forme mai grave de boală.

Ultimele date ale UKOSS, Sistemul de Supraveghere Obstetrică din Regatul Unit, arată că în Marea Britanie numărul femeilor gravide internate în spital din cauza COVID-19 este în creștere, din cauza variantei Delta.

"Prin comparație cu varianta originală, noile variante de COVID (Alfa, apoi Delta) au provocat treptat mai multe forme severe de boală la gravide. Asta include o probabilitate mai mare cu 50% ca aceste cazuri să ducă la pneumonie sau să necesite ventilație sau tratament în ATI", arată Andrew Shennan, profesor de obstetrică la King's College London.

Datele UKOSS arată că aproximativ 33% dintre femeile spitalizate cu COVID-19 au avut nevoie de asistență respiratorie și 15% au necesitat terapie intensivă.

Datele UKOSS se referă numai la femeile însărcinate. Potrivit instituției, creșterea spitalizărilor la gravide a urmat tendința de  creștere a internărilor în spital cu COVID-19 în rândul populației britanice generale, însă datele arată o majorare a numărului de gravide cu simptome acute.

Î: Care este riscul pentru copil?

R: Studii anterioare au arătat că infecția cu coronavirus crește riscurile pentru mamă și copil.

Riscurile implică preeclampsie (hipertensiune și prezența de proteine în urină la gravide, n.r.), infecții, internări la ATI și chiar deces.

Potrivit unui studiu din aprilie publicat în JAMA Pediatrics, în cadrul căruia au fost examinate peste 2.000 de femei din 43 de clinici în 18 țări, copiii născuți din mame infectate cu COVID au prezentat un risc mai mare de naștere prematură sau greutate scăzută la naștere.

Noile date UKOSS arată că una din cinci gravide internate în spital cu simptome grave de COVID a născut prematur iar probabilitatea nașterii prin cezariană s-a dublat. Un copil din cinci născuți din mame infectate cu COVID a trebuit tratat la neonatologie.

Î: Este vaccinul sigur pentru gravide?

R: Da. Studii și date colectate în timp real arată că nu există motive de îngrijorare pentru femeile însărcinate sau pentru nou născuți, în urma administrării vaccinului.

În SUA, Regatul Unit și Australia, agențiile însărcinate cu combaterea pandemiei sfătuiesc femeile gravide să se vaccineze.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății spun că femeile însărcinate trebuie să se vaccineze în situația în care beneficiile depășesc riscurile potențiale, cum ar fi cazul persoanelor care trăiesc în regiuni cu număr mare de infectări.

Vaccinarea gravidelor este prioritară în Australia și Canada. La nivel global, 20 de state recomandă vaccinarea gravidelor iar alte 39 permit imunizarea acestei categorii de populație.

Un număr de 33 de state permit vaccinarea gravidelor în anumite situații, cum ar fi riscul profesional al mamei de a contracta COVID în mediul profesional.

În fine, sunt 51 de state care nu recomandă administrarea vaccinului la femeile însărcinate. Între acestea, Germania, care invocă faptul că gravidele nu au fost incluse în studiile de siguranță vaccinală.

Î: Ce se întâmplă cu hrănirea la sân?

R: OMS recomandă vaccinarea femeilor care alăptează și spune că acestea nu ar trebui să renunțe la alăptare din cauza vaccinului, întrucât este improbabil ca acesta să implice vreun risc pentru copil.

CNN mai notează că speculațiile privind infertilitatea sau afectarea placentei în urma imunizării anti-COVID nu au nicio bază științifică.

Mai mult, comunitatea științifică spune că este imposibilă infectarea cu COVID prin vaccinare, întrucât vaccinul nu conține viruși activi.

Pe de altă parte, studiile au arătat că cele mai multe dintre femeile gravide care s-au imunizat cu vaccinurile bazate pe ARN mesager de la Pfizer/BioNTech și Moderna au transferat nou-născuților anticorpii protectori, depistați în laptele matern și în placentă.

×
Subiecte în articol: gravide vaccin COVID-19
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close