Antena 3 CNN International News Disidenții bieloruși se tem că regimul îi va pune în lagăre de detenție. Unul pare a fi deja construit

Disidenții bieloruși se tem că regimul îi va pune în lagăre de detenție. Unul pare a fi deja construit

Garduri electrificate, camere de securitate, un semn pe care scrie ”intrarea interzisă”. Ferestre cu bare și barăci noi. Toate în adâncimea unei păduri în Belarus.

Disidenții bieloruși se tem că regimul îi va pune în lagăre de detenție. Unul pare a fi deja construit
Sursa foto: Facebook/Franak Viačorka
de Alexandra Ionescu    |    05 Aug 2021   •   09:59

Martorii spun că acesta ar putea fi un lagăr de detenție pentru disidenții din Belarus. A fost construit recent, la o oră de mers de capitala Belarusului, Minsk. 

De ceva timp, opozanții regimului totalitarist au început să își exprime teama că vor ajunge să fie închiși în lagăre de detenție dacă închisorile convenționale devin prea aglomerate.

Îngrijorările vin pe fondul valului de arestări ca răspuns la demonstrațiile ce marchează aniversarea mult disputatelor alegeri prezidențiale din 9 august.

După alegerile prezidenţiale din 9 august, Lukaşenko a reclamat pentru sine majoritatea considerabilă a voturilor exprimate.

În reacţie, opoziţia l-a acuzat de fraudarea alegerilor. De atunci, protestele în masă şi grevele au tot crescut în intensitate.

Forţele de securitate au reţinut mii de demonstranţi, dintre care mulţi au fost maltrataţi în arest.

”Nu este surprinzător că președintele Lukașenko încearcă să construiască un lagăr de detenție, având în vedere că este așteptat un nou val de proteste. Toată lume știe ce urmează. El înțelege asta, și vrea să fie mai pregătit ca în 2020”, a spus Franak Viacorka, consilierul Sviatlanei Tsikhanouskaia, liderul opoziției belaruse.

În octombrie, un activist, fost membru al forțelor de securitate ByPol a dat publicității o înregistrare a ministrului de interne Mikalay Karpyankou în care acesta spune că ar trebui construite închisori special pentru disidenții periculoși, pentru a-i reeduca. În înregistrare Karpyankou propune construirea unei asemenea facilități în orașul Ivatsevichy.

Guvernul belarus a numit această înregistrare ”fake news”.

CNN nu a reușit să pătrundă în interiorul acestei noi construcții de lângă Novokolosovo, și nu există dovezi că în acest moment acolo ar fi ținuți prizonieri. 

Imaginile s-au răspândit rapid pe internet, după o săptămână plină de evenimente neplăcute pentru disidenți.

Săptămâna trecută, Kristina Țimanovskaia, o sportivă trimisă de Belarus la Jocurile Olimpice, a refuzat să se întoarcă în țară. Polonia i-a acordat o viză umanitară atletei, și a anunțat că îi va da tot sprijinul necesar în încercarea ei de a preveni repatrierea sa forțată. 

Marți, Vitali Şişov, militant belarus, şef al unui ONG care îi ajută pe compatrioţi săi care au fugit din Belarus din cauza represiunii, a fost găsit mort la o zi după ce a dispărut. Poliția anchetează o crimă deghizată în sinucidere.

În mai, un avion la bordul căruia se afla Roman Protasevici, un ziarist căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, a fost deturnat, iar opozantul a fost arestat împreună cu iubita lui. 

Acest incident a provocat furia comunității internaționale și a atras după el numeroase sancțiuni economice pentru Belarus.

Acestea includ „interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului, direct sau indirect, către orice persoană din Belarus, de echipamente, tehnologii sau programe informatice destinate în principal monitorizării sau interceptării internetului și a comunicațiilor telefonice, precum și de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare pentru uz militar și către anumite persoane, entități sau organisme din Belarus”.

 

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close