Antena 3 CNN International News Avertisment cu privire la insurgenții din Donbas: “I-am privit în ochi. Sunt asasini, capabili de orice”, spune un fost oficial OSCE

Avertisment cu privire la insurgenții din Donbas: “I-am privit în ochi. Sunt asasini, capabili de orice”, spune un fost oficial OSCE

Michael Bociurkiw, analist pentru afaceri globale al organizației Atlantic Council din Washington, a povestit pentru CNN experiența sa din perioada în care a lucrat pentru Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE, activă din 2014 în zona conflictului dintre separatiștii pro-ruși și guvernul ucrainean.

Avertisment cu privire la insurgenții din Donbas: “I-am privit în ochi. Sunt asasini, capabili de orice”, spune un fost oficial OSCE
Sursa foto: www.michaelbociurkiw.com
de Adrian Iclozan    |    20 Feb 2022   •   14:57

Bociurkiw (foto) a fost purtător de cuvânt al Misiunii Speciale în Ucraina, aflându-se la post la momentul tragediei zborului MH-17, în legătură cu care ancheta internațională a stabilit că a fost doborât de o rachetă rusească trasă din teritoriul controlat de insurgenții separatiști.

Pe baza experienței sale în OSCE, Bociurkiw a spus că are o presimțire “îngrozitoare” cu privire la posibilitatea ca recentele ciocniri între părți să declanșeze un conflict.

“Am fost în teritoriul rebel. I-am privit pe acești asasin în ochi, în timpul misiunilor OSCE. Sunt capabili de orice. Nu au opreliști morale și își vor ucide propriii oameni dacă va fi nevoie. Ce fac ei în prezent este după ‘manualul de strategie rus’. Își evacuează oamenii, spunând că ucrainenii sunt gata să-i atace. Și vor folosi asta ca pretext pentru a agrava și mai mult acest conflict”, a declarat el pentru CNN.

Ideea că Rusia ar putea crea o poveste despre ‘atacul ucrainean iminent’ pentru a o folosi ca pretext este în prezent larg răspândită.

Serviciile de informații ale SUA au arătat că așa-numita operație “false flag” ar putea implica un film de propagandă cu pretinse atrocități comise de ucraineni.

“Singurul instrument puternic de care Vestul dispune în acest moment este reprezentat de sancțiuni”, a estimat Bociurkiw.

El s-a declarat de acord cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că sancțiunile pregătite pentru cazul în care Rusia invadează Ucraina ar trebui să fie deja făcute publice.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a reitearat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, că Rusia va avea de suportat “costuri semnificative și fără precedent” dacă va invada Ucraina.

Harris a s-a angajat că, într-o astfel de perspectivă, răspunsul Occidentului va fi “rapid, sever și unit”.

×
Subiecte în articol: Michael Bociurkiw
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close