Antena 3 CNN International News Președintele chinez Xi Jinping a aterizat la Moscova. Planul chinez de pace în Ucraina, pe agenda discuțiilor cu Putin

Președintele chinez Xi Jinping a aterizat la Moscova. Planul chinez de pace în Ucraina, pe agenda discuțiilor cu Putin

Avionul având la bord delegația președintelui chinez Xi Jinping a aterizat la Moscova.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mar 2023   •   11:22

Vizita liderului de la Beijing a suscitat un interes larg, mult dincolo de cercurile politice, zborul aeronavei chineze fiind urmărit pe site-uri de specialitate precum flightradar24 de zeci de mii de internauți.

Aparatul președintelui chinez a aterizat la puțin timp după ora 11 (ora României) pe aeroportul Vnukovo-2 din apropierea capitalei ruse.

Presa internațională a relatat că aterizarea avionului prezidențial a fost precedat de aterizarea aeronavei cu delegația de oficiali chinezi care îl însoțesc în Rusia pe Xi Jinping.

Citește și: Reacția Chinei, după mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională

Liderul chinez va discuta luni după-amiază cu omologul rus Vladimir Putin.

Planul chinez de pace în Ucraina se va număra printre temele discuției, după cum a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Antena 3 CNN.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia se va derula în perioada 20 - 22 martie.

Potrivit analiștilor politici, președintele rus va încerca să exploateze acest eveniment și să-l prezinte drept o demonstrație de sprijin din partea celui mai important aliat al său, după un an de eșecuri și semi-eșecuri militare în Ucraina.

De altfel,  liderul de la Kremlin l-a numit pe președintele chinez "cel mai bun prieten al său", în contextul în care Rusia este tot mai izolată din cauza războiului.

Recent, China a prezentat un plan de pace în 12 puncte pentru Ucraina, împreună cu un document în care se afirmă că "armele nucleare nu ar trebui folosite".

Planul de pace chinez în Ucraina, posibil subiect de discuție între Xi și Putin

Liderul rus a semnalat că ar fi dispus să ia în calcul încetarea conflictului, pornind însă de la "realitățile geopolitice predominante".

"Rusia este deschisă la o soluționare politico-diplomatică a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în aprilie 2022, discuțiile de pace nu au fost în niciun caz încheiate de noi.

Viitorul procesului de pace depinde numai de disponibilitatea pentru o conversație serioasă, ținând cont de realitățile geopolitice predominante", se spune într-o declarație a lui Putin prezentată pe site-ul Kremlinului.

La Moscova, cei doi șefi de stat urmează să semneze "documente importante" menite să "aprofundeze relațiile" și să consolideze cooperarea economică între țările lor, după cum a relatat presa de stat rusă.

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close