Antena 3 CNN International News Pui de dinozaur perfect conservat, descoperit în oul său

Pui de dinozaur perfect conservat, descoperit în oul său

A fost descoperită o fosilă perfect conservată a unui pui de dinozaur. Acesta se alfă în interiorul unui ou cu o vechime de aproximativ 70 de milioane de ani.

Pui de dinozaur perfect conservat, descoperit în oul său
Sursa foto: Pixabay.com
de Cerasela Stafie    |    21 Dec 2021   •   21:22

Scheletul embrionar al unui dinozaur oviraptorid, care a fost poreclit Baby Yingliang după numele muzeului chinez care adăpostește fosila, a fost păstrat într-o stare foarte bună.

Oasele de pui de dinozaur sunt mici și fragile și sunt conservate foarte rar ca fosile, ceea ce face ca aceasta să fie o descoperire foarte norocoasă, a spus Darla Zelenitsky, profesor asociat la departamentul de geoștiințe de la Universitatea din Calgary din Canada.

”Este un specimen uimitor... Lucrez la ouă de dinozaur de 25 de ani și încă nu am văzut ceva asemănător”, a spus Zelenitsky, coautor al cercetării publicate marți în jurnalul iScience.

”Până acum, s-a știut puțin despre ceea ce se întâmpla în interiorul unui ou de dinozaur înainte de eclozare, deoarece există atât de puține schelete embrionare, în special cele care sunt complete și păstrate într-o ipostază de viață”, a spus ea într-un e-mail.

Oul are o lungime de aproximativ 17 centimetri, iar dimensiunea puiului de dinozaurul se estimează că ajunge la 27 de centimetri de la cap la coadă.

Cercetătorii cred că, dacă ar fi trăit și ar fi ajuns la maturitate ar fi măsurat aproximativ doi până la trei metri lungime.

Cercetătorii din China, Marea Britanie și Canada au studiat pozițiile lui Baby Yingliang și a altor embrioni de oviraptorid găsiți anterior. Ei au ajuns la concluzia că dinozaurii se mișcau și schimbau poziția înainte de a ecloziona, într-un mod similar cu puii de păsări.

La păsările din ziua de astăzi, astfel de mișcări sunt asociate cu un comportament numit ”tucking”, care este controlat de sistemul nervos central și este esențial pentru succesul clocirii.

”Cei mai cunoscuți embrioni de dinozaur non-aviari sunt incompleti cu scheletele dezarticulate (oasele separate la nivelul articulațiilor)”, a declarat Waisum Ma, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, într-o declarație.

”Am fost surprinși să vedem acest embrion frumos conservat în interiorul unui ou de dinozaur, culcat într-o postură asemănătoare unei păsări. Această postură nu fusese recunoscută înainte la dinozaurii non-aviari”.

Toate păsările au evoluat direct dintr-un grup de dinozauri cu două picioare cunoscuți sub numele de teropode, ai căror membri includ trunchiul Tyrannosaurus rex și velociraptorii mai mici.

Comportamentul înainte de eclozare nu este singurul comportament pe care păsările moderne l-au moștenit de la strămoșii lor dinozauri. Se știe că acest tip de dinozauri s-au așezat deasupra ouălor pentru a le incuba într-un mod similar cu păsările, a spus Zelenitsky.

Fosila a fost găsită în provincia Jiangxi din China și achiziționată în 2000 de Liang Liu, directorul unei companii chineze de piatră numită Yingliang Group. A ajuns în depozit, unde a fost uitat pentru o perioadă de aproximativ zece ani, când personalul muzeului a sortat cutiile și a dezgropat fosila, în timpul construcției Muzeului de Istorie a Naturii Pietrei Yingliang. Muzeul este subvenționat de companie.

×
Subiecte în articol: dinozaur pui descoperire fosila conservare
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close