Antena 3 CNN International News Lovitură pentru Richard Branson. Zborurile "Virgin Galactic" în spațiu au fost oprite de autoritățile americane

Lovitură pentru Richard Branson. Zborurile "Virgin Galactic" în spațiu au fost oprite de autoritățile americane

Autoritatea aviatică federală din SUA, FAA, a ordonat rămânerea la sol a ansamblului spațial construit de compania Virgin Galactic, transmite presa internațională.

Lovitură pentru Richard Branson. Zborurile "Virgin Galactic" în spațiu au fost oprite de autoritățile americane
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Sep 2021   •   00:19

FAA a precizat că investighează o deviere de la traiectorie în timpul zborului istoric efectuat în data de 11 iulie de naveta Unity la limita spațiului cosmic.

Informații privind devierea de la traiectorie în timpul revenirii la sol au fost publicate de revista americană New Yorker și au fost contestate de compania miliardarului Richard Branson.

În urmă cu aproape două luni, Branson și-a împlinit visul de a zbura în spațiu.

La bordul avionului reactiv al companiei sale, miliardarul a ajuns la o altitudine de 85 de kilometri și a revenit în siguranță la sol.

Însă FAA a anunțat, într-o scurtă declarație, că "supervizează" investigația efectuată de Virgin Galactic asupra "accidentului" în care a fost implicat vehiculul SpaceShipTwo deasupra locației Spaceport America din New Mexico.

FAA: Avionul spațial al Virgin Galactic, consemnat la sol

"Virgin Galactic nu poate efectua zboruri cu SpaceShipTwo până la aprobarea, de către FAA, a raportului final de investigație a accidentului sau până ce FAA stabilește că problemele legate de acesta nu afectează siguranța publică", se mai spune în declarația agenției federale.

Înaintea declarației FAA, Virgin Galactic a acuzat "caracterizări și concluzii înșelătoare" în materialul publicat în New Yorker și s-a angajat să continue programul de zboruri la limita spațiului cosmic.

Următoarea misiune ar urma să fie efectuată pentru aviația militară italiană, la finele lui septembrie sau începutul lui octombrie însă acum programul depinde de decizia FAA.

BBC notează că articolul din New Yorker care este disputat de Virgin Galactic a fost scris de Nicholas Schmidle, autorul unei cărți despre eforturile, întinse pe aproape 20 de ani, făcute de Richard Branson pentru dezvoltarea unui avion-rachetă capabil să transporte pasageri deasupra păturilor groase ale atmosferei terestre.

Nicholas Schmidle în New Yorker: Zborul trebuia anulat

Materialul lui Schmidle susține că piloții zborului din 11 iulie - alături de care au zburat Branson și trei dintre managerii companiei sale - au primit avertizări pe tabloul de bord în legătură cu traiectoria ascendentă a avionului-rachetă.

Necorectată, o ascensiune la o altitudine mai mică ar fi pus aparatul în situația de a nu putea atinge locația prevăzută pentru aterizare, la capătul zborului planat spre Pământ.

Schmidle pretinde că protocoalele stabilite de Virgin Galactic pentru astfel de avertizări ar fi fost normal să ducă la anularea zborului, susținere pe care compania lui Branson o respinge.

Virgin Galactic spune că piloții s-au confruntat cu vânturi neașteptate la altitudine ridicată și au făcut corecțiile necesare pentru a finaliza în siguranță ascensiunea în spațiu și revenirea pe Pământ.

"Piloții noștri au răspuns în mod corespunzător acestor schimbări ale condițiilor de zbor, exact cum au fost instruiți și cu respectarea strictă a procedurilor stabilite", susține Virgin Galactic.

"Cu toate că traiectoria finală a deviat de la planul inițial, aceasta a fost o traiectorie de zbor aleasă intenționat și controlată care a permis navetei Unity să atingă cu succes limita spațiului cosmic și să aterizeze în siguranță în spațioportul New Mexico. Pasagerii și piloții nu s-au aflat niciun moment în vreun pericol ca rezultat al schimbării traiectoriei", mai precizează compania lui Richard Branson.

Următoarea misiune Virgin Galactic, incertă dacă FAA nu anulează interdicția

Revista americană care susține că piloții ar fi trebuit să anuleze zborul ca urmare a situației apărute a declarat pentru BBC că susține concluziile articolului publicat.

Cu zborurile suspendate, momentan, de către FAA, nu se știe ce se va întâmpla în viitor cu planurile Virgin Galactic de a organiza zboruri de agrement la limita spațiului cosmic.

BBC notează că, după zborul pentru forțele aeriene italiene, care ar implica prezența a trei pasageri la bord pe lângă piloți și a cărui soartă este momentan incertă, ansamblul spațial al Virgin Galactic ar urma să intre într-o perioadă extinsă de întreținere și upgradare.

În ipoteza în care FAA nu se va opune, ansamblului format din Unity (avionul-rachetă) și Eve (vehiculul purtător la altitudinea de lansare) ar urma să-și reia operațiunile la mijlocul anului viitor.

Atrași de perspectiva zborului comercial în spațiu, circa 600 de persoane și-au constituit în anii din urmă depozite pentru a achiziționa un loc la bordul navei lui Branson, la prețuri de 200.000 - 250.000 de dolari.

Vânzarea biletelor s-a reluat luna trecută, de la prețuri de 450.000 dolari pentru un loc.

Foto: avionul-rachetă Unity la revenirea pe Pământ, 11 iulie 2021

Foto interior: ansamblul avion-rachetă (Unity) - vehicul purtător (Eve)

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close