Antena 3 CNN International News După ultimatul lui Biden, siteurile grupului REvil, specializat în ransomware, au dispărut

După ultimatul lui Biden, siteurile grupului REvil, specializat în ransomware, au dispărut

Site-urile web ale grupului REvil, specializat în ransomware și cu legături în Rusia, acuzat de atacuri asupra a sute de companii din întreaga lume, au fost oprite.

După ultimatul lui Biden, siteurile grupului REvil, specializat în ransomware, au dispărut
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    14 Iul 2021   •   10:34

REvil este unul dintre cele mai prolifice grupuri de hackeri.

Doar în ultimele două luni ei au lansat 15 atacuri pe săptămână. Au câştigat milioane de dolari din atacurile cibernetice.

REvil, grupul de hackeri ruşi responsabil de atacuri cibernetice la adresa unor mari companii americane, a dispărut în mod misterios de pe internet.

Paginile web şi infrastructura de internet care aparţinea grupului de infractori cibernetici, despre care se crede că acţionează de undeva din Rusia sau din Europa de Est, au fost dezactivate marţi.

Observatorii nu au mai putut să acceseze niciuna dintre paginile grupului

Grupul avea un site web de plăți și un blog, care nu au mai putut fi accesate de marți.

Motivul din spatele dispariției este necunoscut, dar există speculații că grupul ar fi putut fi vizat de autorități.

Dispariția vine pe fondul disputelor crescânde între SUA și Rusia asupra criminalității cibernetice.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a discutat problema cu Vladimir Putin în timpul unui apel telefonic, vineri, după ce a abordat subiectul în timpul unui summit cu președintele rus la Geneva, luna trecută.

Biden a declarat reporterilor că „i-am spus foarte clar ... ne așteptăm să acționeze” și a sugerat, de asemenea, că SUA ar putea interveni asupra serverelor utilizate pentru hacking.

Ransomware este un tip de atac cibernetic în care hackerii preiau controlul computerelor de la distanță, blocând accesul și uneori fișierele, în timp ce solicită o răscumpărare pentru a elibera calculatoarele.

De obicei, răscumpărarea este solicitată în bitcoin sau într-o altă criptomonedă, care poate fi dificil de urmărit. Hackerii ar fi câștigat în felul acesta Bitcoin în valoare de aproximativ 33 de milioane de dolari în acest an.

REvil a atacat recent mai multe companii din Statele Unite, săptămâna trecută cerând o răscumpărare de 70 de milioane de dolari în Bitcoin după blocarea computerelor a peste 200 de companii care aveau legătură cu firma IT Kaseya.

Grupul rus a susținut că peste un milion de sisteme au fost afectate în atac. În luna mai, grupul a atacat firma JBS și a primit o răscumpărare în Bitcoin de 11 milioane de dolari pentru a elibera sistemele.

×
Subiecte în articol: hacker biden site
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close