Antena 3 CNN International News Soldații ruși au săpat șanturi și tranșee în Pădurea Roșie de lângă Cernobîl

Soldații ruși au săpat șanturi și tranșee în Pădurea Roșie de lângă Cernobîl

După retragerea forțelor ruse din zona de excludere de la Cernobîl, autoritățile ucrainene au publicat un videoclip, realizat cu o dronă, din zona extrem de radioactivă. Pot fi văzute șanțuri și tranșee.

Soldații ruși au săpat șanturi și tranșee în Pădurea Roșie de lângă Cernobîl
Sursa foto: Twitter/ Kamal ILHAMOGLU Salimov
de Cerasela Stafie    |    07 Apr 2022   •   08:31

Videoclipul, filmat de armata ucraineană și difuzat pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, arată gropi și tranșee militare abandonate într-o zonă cunoscută sub numele de Pădurea Roșie.

Și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia de la Cernobîl din 1986, cel mai mare dezastru nuclear din lume.

În pădure pot fi văzute urmele șinelor de tanc, dar și șanțuri și urme de săpături. Zona este considerată cea mai poluată din întreaga suprafață de excludere a Cernobîlului. Este interzisă oricui nu lucrează acolo sau deține permisiuni speciale.

Vinerea trecută, Energoatom a spus că nu este clar ce fac trupele ruse în Pădurea Roșie și este posibil să se fi expus semnificativ la radiații. 

Praful gros radioactiv ridicat de vehiculele grele rusești ar fi putut fi inhalat de trupe, care nu purtau echipament de protecție antiradiații, au spus angajații de la Cernobîl.

Centrala nucleară a căzut în mâinile trupelor ruse în prima săptămână de război din Ucraina. Joi, armata lui Putin și-a anunțat intenția de a pleca și a predat controlul personalului ucrainean. Autoritățile ucrainene dețin acum controlul.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close