Antena 3 CNN International News SUA a recuperat o parte a răscumpărării plătite hackerilor din Rusia de către Colonial Pipeline

SUA a recuperat o parte a răscumpărării plătite hackerilor din Rusia de către Colonial Pipeline

Autorităţile americane au anunţat luni că au recuperat 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită unor hackeri de către grupul Colonial Pipeline după un atac cibernetic care i-a paralizat luna trecută reţeaua de conducte.

SUA a recuperat o parte a răscumpărării plătite hackerilor din Rusia de către Colonial Pipeline
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    08 Iun 2021   •   13:33

„Departamentul Justiţiei a localizat şi a recuperat majoritatea răscumpărării pe care Colonial a plătit-o DarkSide luna trecută", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco.

Koseph Blount, CEO-ul Colonial Pipeline a declarat într-un interviu televizat că au fost plătiţi 4.4. milioane de dolari răscumpărare, deoarece nu se ştia încă nivelul de intruziune al hackerilor şi cât va dura să reînceapă livrarea de carburant

În acelaşi timp însă, compania a anunţat FBI-ul şi a urmărit instrucţiunile acestora, astfel încât plata a putut fi urmărită.

Directorul FBI, Christopher Wray a spus că atunci când victimele şi foţele de ordine îşi coordonează eforturile, rezultatele sunt pozitive pentru ambele părţi.

"Nu vreau să sugerez că asta se întâmplă mereu, dar au fost cazuri când am putut lucra cu partenerii noştri să identificăm cheile de creiptare, şi astfel, compania a putut să-şi deblocheze datele fără să fie nevoită săpătească răscumpărarea", a spus el, potrivit CNN.

La începutul lunii mai, grupul de hackeri despre care SUA spune că ar avea sediul în Rusia, au profitat de o breşă în securitatea reţelelor grupului Colonial, care transportă 45% din carburanţii consumaţi pe coasta de est a Statelor Unite.

Ei au folosit un "ransomware", un program care criptează sistemele informatice şi solicită răscumpărare pentru a le debloca. Colonial a fost forţat să-şi suspende operaţiunile de-a lungul celor aproximativ 8.800 de kilometri de conducte care merg din Texas până în apropiere de New York.

Atacul a antrenat o mişcare de panică şi un asalt asupra pompelor, însoţită de penurii de benzină localizate şi a subliniat vulnerabilitatea infrastructurii americane la astfel de atacuri. Pentru a relua distribuirea benzinei cât mai repede posibil, directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a autorizat plata unei răscumpărări în criptomonede, 75 de bitcoin, pentru o sumă estimată la 4,4 milioane de dolari.

El a explicat într-un comunicat că "rapid şi discret" a prevenit poliţia federală care a putut lua urma transferurilor financiare consecutive.

Guvernul american a recomandat în trecut companiilor să nu plătească hackerii, motivând că acest lucru i-ar încuraja să comită mai multe atacuri de tip ransomware.

×
Subiecte în articol: rascumparare Colonial Pipeline hackeri
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close