Antena 3 CNN International News Autorul unui jaf bancar de acum 52 de ani a fost, în sfârșit, identificat de poliție, în SUA. S-a inspirat dintr-un film cu Steve McQueen. Autoritățile n-au putut să-i facă nimic

Autorul unui jaf bancar de acum 52 de ani a fost, în sfârșit, identificat de poliție, în SUA. S-a inspirat dintr-un film cu Steve McQueen. Autoritățile n-au putut să-i facă nimic

Bărbatul care a reușit unul dintre cele mai cunoscute jafuri bancare din Statele Unite a fost identificat după 52 de ani de la comiterea faptelor, transmite presa internațională, care citează autoritățile americane.

Autorul unui jaf bancar de acum 52 de ani a fost, în sfârșit, identificat de poliție, în SUA. S-a inspirat dintr-un film cu Steve McQueen. Autoritățile n-au putut să-i facă nimic
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    14 Noi 2021   •   14:15

Ted Conrad, funcționar la Society National Bank în Cleveland, statul american Ohio, a jefuit banca la care lucra de 215.000 de dolari.

S-a întâmplat în iulie 1969. La valoarea de astăzi, suma furată valorează aproape 2 milioane de dolari.

Conrad avea doar 20 de ani când a comis furtul. El a ieșit pur și simplu din clădire cu banii care erau băgați într-o pungă de hârtie.

Jaful din iulie 1969, din Cleveland. Partea neștiută

Dispariția banilor a fost constatată de oficialii băncii abia după două zile. Între timp, Conrad dispăruse și el.

El a murit anul acesta, în luna mai, în urma unui cancer la plămâni. Avea 71 de ani.

Autoritățile au stabilit că acesta a dus o viață "liniștită și modestă".

Cazul jafului de la Society National Bank a declanșat o urmărire de peste jumătate de secol și a fost analizat la emisiuni ale televiziunilor americane, precum America's Most Wanted și Unsolved Mysteries.

Potrivit poliției, Conrad le-ar fi spus prietenilor despre planul său de a jefui banca și s-a lăudat cât de ușor ar fi s-o facă. 

Obsedat de un film cu Steve McQueen

Tânărul devenise obsedat de un film cu un actor celebru din secolul trecut, Steve McQueen. 

The Thomas Crown Affair, o peliculă din 1968, relatează tocmai povestea unui funcționar bancar superior care crede că poate să realizeze "jaful perfect".

Conrad ar fi văzut filmul de peste zece ori în timpul pregătirilor pentru jaf. El a retras banii din seif într-o vineri, știind că lipsa lor nu va fi descoperită până luni.

După ce a fugit cu banii, el și-a schimbat numele în Thomas Randele și s-a mutat în Washington D.C. și în Los Angeles, înainte de a se stabili într-un cartier din Boston, la circa 1.000 de kilometri de locul infracțiunii.

Anchetatorii au stabilit că și-a petrecut ultimii 40 de ani din viața lucrând în industria golfului și la un dealer de mașini second hand.

Cazul a rămas nesoluționat timp de decenii, dar nu a fost niciodată închis.

Un șerif federal ajută, după moarte, la soluționarea cazului

Anul acesta, anchetatorii au fost alertați de apariția anunțului privind decesul lui Randele într-un ziar.

Ei au reușit să compare documente depuse de Conrad în anii '60 cu documente semnate de "Randele" mult mai recent.

În mod ironic, documentele depuse într-un tribunal din Boston se referă la falimentul personal al lui "Randele".

Unul dintre principalii anchetatori în acest caz a fost Peter J. Elliott, un șerif federal a cărui familie a trăit în vecinătatea lui Conrad în anii '60.

Elliott a "moștenit" cazul de la tatăl său,  John K. Elliott, de asemenea șerif federal, care s-a pensionat în 1990.

CNN notează că anumite documente descoperite de Elliott Sr. au ajutat la stabilirea adevăratei identități a lui Conrad.

"Sper că tatăl meu se odihnește mai bine astăzi, după ce ancheta lui... a contribuit la închiderea acestui caz vechi de zeci de ani. În viața reală, lucrurile nu se termină întotdeauna ca în filme", a declarat Peter J. Elliott, conform CNN.

Fotomontaj: Ted Conrad în anii tinereții și la senectute

×
Subiecte în articol: Ted Conrad jaf Peter J. Elliott SUA
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close