Antena 3 CNN International News Vladimir Putin anunță o ”recoltă record”, în timp ce navele rusești transportă cereale furate din Ucraina

Vladimir Putin anunță o ”recoltă record”, în timp ce navele rusești transportă cereale furate din Ucraina

Vladimir Putin a anunțat că Rusia va crește exportul de grâu, după o ”recoltă record”. În același timp, o navă rusească a fost surprinsă în timp ce transporta cereale ucrainene furate din Crimeea în Siria. Nu este singura implicată în astfel de infracțiuni.

Vladimir Putin anunță o ”recoltă record”, în timp ce navele rusești transportă cereale furate din Ucraina
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    12 Mai 2022   •   15:47

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, va crește exporturile în acest an după o recoltă record, a declarat joi președintele Vladimir Putin.

Rusia concurează cu Uniunea Europeană și Ucraina pentru aprovizionarea cu grâu către Orientul Mijlociu și Africa. Ea continuă să exporte, în ciuda dificultăților legate de logistică și plăți cauzate de sancțiunile occidentale asupra Moscovei.

În prezent, Rusia se așteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, inclusiv 87 de milioane de tone de grâu, a declarat Putin la o întâlnire a înalților oficiali economici la Moscova. Țara a produs o recoltă record de cereale de 133,5 milioane de tone în 2020, inclusiv 85,9 milioane de tone de grâu. Recolta a fost mai mică în 2021.

Exporturile mai mari din Rusia în noul sezon ar putea contribui la satisfacerea parțială a cererii globale în creștere, în cazul în care exporturile Ucrainei rămân scăzute și Kievul nu își mai recâștigă accesul la porturile de la Marea Neagră. Porturile Ucrainei au fost blocate de când Moscova a început ceea ce ea numește o ”operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

”Dacă se întâmplă acest lucru, pe care ne bazăm, ar putea fi un record pentru recolta de grâu în istoria Rusiei”, a spus Putin, scrie Reuters.  Liderul rus nu a oferit o estimare de export.

Ministerul ucrainean al Apărării estimează că cel puțin 400.000 de tone de cereale au fost furate și scoase din Ucraina de la invazia Rusiei.

În același timp, o navă rusă a fost surprinsă de imagini din satelit când transporta cereale ucrainene furate din Crimeea în Siria.

Ambarcațiunea încărcată cu cereale furate din Ucraina a fost respinsă din cel puțin un port mediteranean și se află acum în portul sirian Latakia, potrivit surselor maritime și oficialilor ucraineni. CNN a identificat nava ca fiind vrachierul Matros Pozynich.

Pe 27 aprilie, nava a pus ancora în largul coastei Crimeei și și-a oprit transponderul. A doua zi, a fost văzută în portul Sevastopol, principalul port din Crimeea, potrivit fotografiilor și imaginilor din satelit.

Matros Pozynich este una dintre cele trei nave implicate în comerțul cu cereale furate, potrivit cercetărilor open-source și oficialilor ucraineni.

Crimeea, anexată de Rusia în 2014, produce puțin grâu din cauza lipsei de irigare. Dar regiunile ucrainene din nord, ocupate de forțele ruse de la începutul lunii martie, produc milioane de tone de cereale în fiecare an. Oficialii ucraineni spun că mii de tone sunt acum transportate în Crimeea.

Kateryna Yaresko, jurnalist din proiectul SeaKrime al publicației online ucrainene Myrotvorets, a declarat pentru CNN s-a observat o creștere bruscă a exporturilor de cereale din Sevastopol, la aproximativ 100.000 de tone atât în ​​martie, cât și în aprilie.

Din Sevastopol, potrivit imaginilor din satelit și datelor de urmărire revizuite de CNN, Matros Pozynich a tranzitat strâmtoarea Bosfor și și-a făcut drum spre portul egiptean Alexandria. Nava era încărcată cu aproape 30.000 de tone de grâu ucrainean, potrivit oficialilor ucraineni.

Dar ucrainenii au fost un pas înainte. Oficialii spun că Egiptul a fost avertizat că cerealele au fost furate, iar transportul a fost refuzat. Matros Pozynich s-a îndreptat spre capitala libaneză Beirut, unde s-a lovit de același rezultat. Nava și-a oprit din nou transponderul pe 5 mai, dar imaginile de pe Tankertrackers.com și Maxar Technologies arată că a călătorit în portul sirian Latakia.

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close