Antena 3 CNN International News Zelenski, despre ce se întâmplă în Donbas. "Nu înseamnă că rușii nu vor reveni la Kiev!"

Zelenski, despre ce se întâmplă în Donbas. "Nu înseamnă că rușii nu vor reveni la Kiev!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenki a declarat jurnalistului CNN Jake Tapper că Ucraina nu este dispusă să renunțe la teritoriul din partea de est a țării pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

Zelenski, despre ce se întâmplă în Donbas. "Nu înseamnă că rușii nu vor reveni la Kiev!"
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    17 Apr 2022   •   16:34

Zelenski a spus, duminică, în emisiunea "State of the Union", că armata ucraineană este pregătită să lupte cu forțele Moscovei în regiunea Donbas, într-o bătălie despre care crede că ar putea influența cursul întregului război.

În interviul realizat în biroul său din Kiev, Zelenski a arătat că țara sa nu are nicio garanție că Rusia nu va încerca, din nou, să cucerească Kievul, dacă va reuși să captureze Donbasul.

"Este foarte important pentru noi să nu le permitem (rușilor să ia Donbasul, n.r.)  pentru că această bătălie... poate influența cursul întregului război", a arătat președintele ucrainean.

"Pentru că nu am încredere în armata și în conducerea rusă. De aceea (înțelegem că), doar pentru faptul că am luptat cu ei - iar ei au plecat, au fugit de la Kiev, de la Cernihiv și din direcția aceea - nu înseamnă că, dacă sunt capabili să captureze Donbasul, nu vor mai veni spre Kiev în viitor", a adăugat el.

CNN notează că au trecut peste șapte săptămâni de atacul lansat de Rusia asupra Ucrainei, la ordinele lui Vladimir Putin.

Armata ucraineană a opus rușilor o rezistență puternică, determinând trupele Moscovei să se retragă din zona Kievului și să se replieze în vederea unei ofensive majore în Donbas.

În interviul de la CNN, președintele ucrainean a estimat la 2.500 - 3.000 numărul soldaților ucraineni morți în lupte și a adăugat că alți 10.000 au fost răniți și nu este clar câți dintre aceștia se vor recupera.

În ceea ce privește pierderile Rusiei, Zelenski le-a estimat la 19 - 20 de mii de soldați morți.

Ce spunea Zelenski la începutul săptămânii, când a fost întrebat dacă renunță la teritorii în schimbul păcii

La începutul săptămânii, președintele ucrainean părea să accepte faptul că Rusia va continua să controleze teritorii în Donbas și va rămâne prezentă în Crimeea și după sfârșitul războiului.

Într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, Zelenski i-a spus realizatorului Scott Pelley că "încă de la începutul războiului, ucrainenii nu au fost dispuși să renunțe la teritorii" dar că în viață "se întâmplă lucruri".

Liderul de la Kiev se declară conștient de faptul că Rusia nu se va retrage din Crimeea, anexată în 2014, și pare să accepte faptul că se va negocia asupra păstrării sub control rus a teritoriilor din Donbas.

Scott Pelley: Sunteți pregătit să renunțați la o parte din Ucraina?

Volodimir Zelenski: În general, nu suntem pregătiți să cedăm țara. Cred că am pierdut deja multe vieți. Deci, trebuie să rămânem cât de fermi putem. Dar asta este viața. Se întâmplă diferite lucruri.

Scott Pelley: Este negociabil?

Volodimir Zelenski: Ei bine, această problemă va fi pusă cu siguranță în cursul negocierilor. Înțelegem partea rusă. Înțelegem că una dintre dispozițiile lor, despre care se vorbește, mereu este recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc. Cu siguranță nu voi recunoaște asta. (Rușii) și-ar dori foarte mult să ia părțile din sud ale țării noastre. Înțeleg clar că astfel de întrebări vor fi ridicate în cadrul negocierilor - dacă se vor purta vreodată. Însă, de la începutul războiului, nu am fost dispuși să renunțăm la teritoriul nostru. Dacă am fi fost dispuși să renunțăm la teritoriul nostru, nu ar fi existat niciun război.

Scott Pelley: Domnule președinte, în aproape fiecare discurs al dumneavoastră spuneți că Ucraina va învinge. Cum arată victoria, din punctul dumneavoastră de vedere?

Volodimir Zelenski: Victorie. În primul rând, oamenii noștri se vor simți, cu siguranță, victorioși. Se vor întoarce. Întoarcerea (refugiaților) este sânge pentru Ucraina. Fără ei nu există nimic. Bombardamentele vor înceta. Ne recuperăm teritoriul. Nu vor mai fi soldați ruși în țara noastră. Da, înțeleg că nu se vor retrage din Crimeea, iar noi vom avea dispute și vom negocia un teritoriu sau altul din sudul țării noastre, în Donbas. Știu exact ce trebuie să se întâmple, după care să putem spune, 'aceasta este victoria'. Dar nu voi vorbi despre asta, încă, dacă nu vă supărați.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Jake Tapper cnn Donbas Kiev
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close