Antena 3 CNN International News Nava care arde de 9 zile în Oceanul Indian a început să polueze plajele. Vasul se poate dezintegra în orice moment

Nava care arde de 9 zile în Oceanul Indian a început să polueze plajele. Vasul se poate dezintegra în orice moment

Marina din Sri Lanka a fost mobilizată, vineri, pentru curățarea plajelor, după poluarea masivă cu tone de pelete de plastic provenind de pe un cargo cuprins de flăcări.

Nava care arde de 9 zile în Oceanul Indian a început să polueze plajele. Vasul se poate dezintegra în orice moment
de Adrian Iclozan    |    28 Mai 2021   •   16:00

Nava X-Press Pearl sub pavilionul statului Singapore arde de nouă zile în largul capitalei Colombo fără ca eforturile de salvare a vasului să dea rezultate în timp ce riscul să se producă o maree neagră rămâne ridicat.

Un nor gigantic de fum negru și toxic continuă să învăluie X-Press Pearl. 

Dezintegrarea ei, anticipată de specialiști, ar aduce în ocean sute de tone de păcură și motorină.

Conform informațiilor despre încărcătură, pe navă sunt 1.500 de containere - printre care 25 de tone de acid azotic şi cantități de etanol.

La bord se mai află cel puțin 28 de containere pline cu pelete de polietilenă destinate industriei ambalajelor din Sri Lanka.

Opt dintre acestea au căzut în apă și au ajuns, contaminate de motorină, până pe plaja din Negombo, unde au fost  mobilizate buldozerele şi echipaje din cadrul marinei din Sri Lanka.

Cauza probabilă a incendiului: un recipient cu acid

Plaja, o cunoscută atracție turistică a țării, a fost închisă publicului.

X-press Pearl, care a ridicat ancora din statul indian Gujarat cu destinația Colombo, a luat foc pe 20 mai, la 14 kilometri în largul portului de destinație, cauza probabilă fiind un recipient cu acid azotic.

Cei 25 de membri ai echipajului au fost salvați.

Potrivit responsabililor din marina statului, va mai fi nevoie de câteva zile pentru ca focul să fie stins, chiar dacă se va înregistra o îmbunătățire a condițiilor meteorologice.

În septembrie anul trecut, petrolierul New Diamond a ars timp de o săptămână în largul coastei de est a statului Sri Lanka, după o explozie produsă la sala motoarelor, în urma căreia un membru al echipajului şi-a pierdut viața.

Incidentul a fost urmat de o maree neagră de 40 de kilometri lungime.

×
Subiecte în articol: X-Press Pearl poluare Sri Lanka
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close