Antena 3 CNN Life Ce grupă de sânge îți pune viața în pericol în cazul accidentelor

Ce grupă de sânge îți pune viața în pericol în cazul accidentelor

Ce grupă de sânge îți pune viața în pericol în cazul accidentelor
Sursa foto: foto: Pixabay.com
16 Iul 2018   •   14:41

Pacienții cu leziuni severe cu grupa de sânge 0 sunt supuși unui risc de deces de trei ori mai mare decât pacienții cu orice altă grupă de sânge, potrivit unui studiu recent publicat în revista Critical Care.

O echipă de specialiști condusă de Wataru Takayama de la Tokyo Medical and Dental University Hospital din Japonia a comparat ratele de deces ale pacienților cu leziuni severe cu diferite grupe de sânge - A, B, 0 și AB, scrie Eva.ro.

Peste 900 de pacienți admiși la unul dintre cele două centre medicale de urgență din Japonia au fost implicați în studiu, între anii 2013 și 2016. În timp ce pacienții cu grupa de sânge 0 se confruntă cu o rată a mortalității de 28%, cei din toate celelalte grupe de sânge combinate se confruntă cu un procent de 11%.

Cercetătorii suspectează că acest contrast uluitor este cauzat de ceva ce se numeste factorul von Willebrand, un agent de coagulare a sângelui, prin care oamenii cu grupa de sânge 0 au un nivel mai scăzut decât cei cu alte grupe de sânge.

Deficitul relativ cauzat de factorul von Willebrand ar putea crește rata hemoragiei, atunci când sângele iese dintr-un vas de sânge spart, și, prin urmare, ar putea crește riscul de deces în cazul leziunilor grave.

Deși nu poate fi făcut nimic pentru a schimba acest inconvenient, Takayama și echipa sa sunt de părere că aceste informații ar putea ajuta personalul de urgență să controleze intensitatea îngrijirii critice, pentru a limita cât mai mult riscul decesului.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close