Antena 3 CNN Life Culinar Ghidul vinurilor de sărbători | Cum îl potrivim cu felurile de mâncare

Ghidul vinurilor de sărbători | Cum îl potrivim cu felurile de mâncare

A venit momentul să vorbim despre vinul pe care îl alegem de sărbători și despre cum trebuie să potrivim băuturile la felurile de mâncare.

Ghidul vinurilor de sărbători | Cum îl potrivim cu felurile de mâncare
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    31 Dec 2022   •   09:37

Vinurile se asociază cu felurile de mâncare pe baza unor reguli care țin în mod special de modul în care se potrivesc și se completează gusturile, dar și de digestie.

Există și o ordine în care trebuie servite vinurile. Specialiștii ne recomandă să ne asigurăm că avem în casă un spumant românesc cu care să ne întâmpinăm oaspeții.

Un vin alb pus la rece și neapărat pentru preparatele din carne sau pentru sarmale, nelipsitul vin roșu, consistent, plin de condimente, care să se potrivească cu mâncarea care conține mai multe grăsimi.

Vinul roșu este însă vedeta sezonului rece. Se bea mai rar vara, pentru că e mai greu, dar iarna e asociat și cu temperaturile și cu mâncărurile specifice, mai bogate în grăsime animală.

”Poate fi asociat cu friptura la tavă și cartofi cu trufe. Și atunci, pentru asta mă gândesc la fie un cupaj de soiuri internaționale, un merlot cabernet sauvignon sau o fetească neagră consistentă, astfel încât să facă casă bună și cu sarmalele. Dar dacă sunt un iubitor de vinuri, mă orientez și către o fetească neagră demidulce, ca să mă asigur că la cozonacul plin de nucă și ciocolată am băutura potrivită.

Pentru doamnele care poate nu sunt obișnuite să bea cantități mai mari de vin, ar putea să stea întreaga seară cu vin spumant. Altfel, pentru a desăvârși cumva toată experiența culinară, eu recomand undeva la 100-150 de mililitri de vin alb pentru preparatele din zona de aperitiv.

Dacă avem pește sau tartine cu zacuscă, să mergem pe 100-150 de mililitri de vin rose, iar la vinul roșu, pentru că vine carne, garnitură cu carbohidrați care e un pic mai consistentă, pot să mă duc chiar la 2 pahare de vin roșu”, spune Mirela Mateescu, somelier. 

De la vinul cel mai puțin alcoolizat și până la cel mai tare, cu multă apă și cantitatea potrivită de mâncare lângă, specialiștii spun că nu vom avea probleme.

Există și vinuri dulci care se asociază desertul, iar în România au început să fie produse diverse feluri fără zahăr adăugat, făcute din struguri.

Nu folosiți un vin spumant sec la desert, deși poate vi se pare potrivit, pentru că dulcele accentuează aciditatea vinului.

×
Subiecte în articol: vin mancare bauturi vinuri
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close