Antena 3 CNN Life Culinar Rețetă de pască simplă, cu aluat de cozonac (P)

Rețetă de pască simplă, cu aluat de cozonac (P)

Odată cu venirea primăverii, cel mai probabil gândul îți zboară la Învierea Domnului. Această zi importantă pentru creștinii ortodocși se sărbătorește cu mare fast în fiecare familie.

Rețetă de pască simplă, cu aluat de cozonac (P)
de Georgiana Adam    |    29 Mar 2024   •   14:59

De la tradiționalul drob de miel, la ouăle roșii și până la pască, fiecare dintre preparatele specifice perioadei pascale au în spate o întreagă istorie.

Sigur și în familia ta mama și bunica au făcut dintotdeauna ca sărbătorile să fie mai gustoase, iar acum, când a sosit momentul să pregătești chiar tu bunătățile pentru familia ta, poți inova rețetele lor sau să păstrezi cu strictețe instrucțiunile duse mai departe din generație în generație.

Cât de veche este rețeta de pască și de unde a apărut acest preparat?

Știi deja despre acest desert că se consumă în Duminica Mare. Dar de unde a început tradiția preparării lui? Și cum a ajuns ea la noi în țară? Ei bine, trebuie să știi că ea mai este numită și azimă. Acum că știi acest detaliu, sigur te vei duce cu gândul la scrierile din Vechiul și Noul Testament, unde acest tip de pâine nedospită este menționat în repetate rânduri.

În România, pasca a ajuns tocmai prin tradiția creștin-ortodoxă pe care o conservă majoritatea populației. Nu doar la noi în țară se prepară, totuși. O poți găsi sub diferite forme și la sârbi, bulgari sau în unele regiuni ortodoxe din Grecia.

Astfel, din tradiția iudaică menționează azimele în mai multe momente cheie din Sfânta Scriptură, inclusiv Cina Cea De Taină. De aici și importanța ei pentru creștini. La început, nu era un desert, ci o simplă turtă din aluat nedospit. Dar, de-a lungul anilor, oamenii au simțit nevoia să adauge mai multe ingrediente în rețeta clasică pentru a-o conferi mai multă savoare. Între timp, aluatul nedospit a devenit aluat dospit sau există chiar și rețete fără aluat.

Pască cu aluat

Pentru o rețetă deosebit de gustoasă, poți încerca un aluat asemănător celui de cozonac. Umplutura desertului va fi obligatoriu cu brânză dulce, la care poți adăuga smântână sau stafide, dacă îți plac. Desigur că pentru un plus de aromă poți apela la mici artificii culinare precum coajă de lămâie rasă sau o esență de vanilie.

Înainte de a începe treaba, află că totul va dura aproximativ 2 ore, dintre care o oră este necesară pentru pregătirea desertului și cealaltă oră trebuie să stea la copt. Bineînțeles că timpul de gătire poate varia în funcție de cuptorul tău.

Ingrediente necesare pentru pască

Pentru a pregăti aluatul ca de cozonac ai nevoie de:

  1. 300 g făină;
  2. 10 g drojdie proaspătă (poți folosi și drojdie uscată. În acest caz, ai nevoie de 5 g);
  3. 50 g zahăr pudră;
  4. 50 g unt gras (la temperatura camerei);
  5. 200 ml lapte cald;
  6. 2 gălbenușuri;
  7. 1 esență de vanilie (sau un plic de zahăr vanilinat);
  8. o linguriță de coajă de lămâie rasă;
  9. un praf de sare.

Apoi, pentru umplutură îți trebuie următoarele ingrediente:

  1. 300 g brânză proaspătă de vaci;
  2. 100 g zahăr;
  3. 3 ouă;
  4. 50 g smântână grasă;
  5. 20 g griș;
  6. 1 esență de vanilie (sau un plic de zahăr vanilinat);
  7. o linguriță de coajă de lămâie rasă;
  8. un praf de sare;
  9. stafide după preferințe (opțional).

Cum se prepară pasca

  1. Pregătește un bol mare pentru a pregăti aluatul. Pune 50 ml lapte în bol, peste care adaugă drojdia și las-o să crească aproximativ 5 minute. Apoi, adaugă restul de lapte, zahărul și aromele și mixează totul timp de 2 minute.
  2. Cerne făina și adaugă jumătate în compoziția mixată anterior. Pune și praful de sare și amestecă totul la viteză mică timp de circa 5 minute. Acum este momentul să adaugi untul. Încorporează-l în compoziție, după care adaugă și restul de făină și mixează pentru încă 5 minute.
  3. Dacă vrei ca aluatul să crească mai repede, este recomandat să încălzești puțin mai mult bucătăria. Astfel, când îl vei lăsa la dospit, timpul de așteptare poate fi scurtat considerabil. În principiu, într-o încăpere caldă el poate fi gata în aproximativ 40 de minute. Altfel, poți aștepta chiar și până la 3 ore pentru ca aluatul să-și dubleze volumul.
  4. Umplutura este foarte ușor de făcut. Trebuie doar să amesteci cu o lingură toate ingredientele, adăugând grișul la final, după nevoie. Adică, dacă simți că umplutura este prea moale, poți pune mai mult griș.
  5. Pentru copt poți modela aluatul într-o formă rotundă, ca de tartă. Pui 2 treimi din aluatul pe fundul tăvii în care o vei coace, iar o treime o vei folosi pentru a crea marginea turtei. Apoi, toarnă umplutura în lijloc și dă totul la cuptor, la 170-180 de grade pentru aproximativ 50 de minute.

Acum vei avea o masă de Paști ca la carte, cu un desert tradițional ușor de făcut.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close