Antena 3 CNN Life Efectul RO! O tânără din SUA care s-a mutat în România a făcut o listă cu obiceiurile la care a trebuit să renunțe la noi în țară

Efectul RO! O tânără din SUA care s-a mutat în România a făcut o listă cu obiceiurile la care a trebuit să renunțe la noi în țară

Efectul RO! O tânără din SUA care s-a mutat în România a făcut o listă cu obiceiurile la care a trebuit să renunțe la noi în țară
Sursa foto: sursa foto: matadornetwork.com
18 Iul 2018   •   16:45

Persoanele care aleg să se stabilească într-o altă ţară preiau, fie că vor sau nu, anumite obiceiuri ale locului.

Acest lucru s-a întâmplat şi cu Sorcha Sills, o tânără din SUA venită în România cu serviciul, în 2010, și care explică modul în care ţara noastră a făcut-o să se schimbe, ba chiar să devină mai relaxată în anumite privinţe.

Într-o postare pe site-ul matadornetwork.com, ea a explicat care sunt obiceiurile americane la care a renunţat de când trăieşte în ţara noastră.

1. Să mănânc produse care nu sunt de sezon. În State, eram obişnuită să am la dispoziţie tot anul produse proaspete, cum sunt merele sau căpşunele. 

2. Să fii mulţumit chiar dacă vorbeşti doar o limbă. Ca vorbitoare nativă de engleză, niciodată nu a fost punctul meu forte învăţarea altor limbi străine. Ocazional mă simţeam puţin vinovată, dar treceam repede peste sentimentele de acest gen. Însă în România, înconjurată de oamenii de vârsta mea, de cei cu care lucrez, care se descurcă în cel puţin încă o limbă decât cea nativă, mă simt ca o ratată. 3

3. Să nu-mi pese dacă mâncarea mea este sau nu importată. Graţie moştenirii tradiţionale, destul de mulţi români sunt interesaţi de unde provine mâncarea pe care o cumpără şi cine are de profitat din vânzarea acesteia. Mulţi percep mâncarea de import nu numai ca o şansă ratată pentru omul de la ţară care încearcă să ducă un trai decent, dar şi ca o situaţie care trebuie să fie schimbată pentru ca România, în general, să aibă de câştigat.

4. Să cumpăr numai de la supermarket. Dincolo de motivele etice, nimic nu se compară cu a face cumpărăturile la piaţa locală, unde vânzătorii te cunosc din vedere şi sunt mai mult decât fericiţi să-ţi corecteze pronunţia în română sau să-ţi pună câteva căpşune în plus dacă arăţi ca şi cum ai avea o zi grea.

5. Să cred că oamenii cu puternice convingeri religioase fac paradă cu credinţa lor. Am învăţat că în urma unor motive cu adânci rădăcini istorice şi a intervenţiilor din partea statului, ortodoxismul creştin este adesea parte semnificativă a identităţii româneşti. 

6. Să mă aştept ca cei care lucrează în servicii publice să fie rezervaţi, dar politicoşi. În general, românii au tendinţa să fie mult mai direcţi decât oamenii din ţările vorbitoare de limbă engleză, iar dacă au impresia că dreptatea nu este partea clientului, nu-şi vor alege cuvintele când ţi-o spun în faţă.

 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close