Antena 3 CNN Life Generozitatea, o calitate care ne ajută să fim fericiți

Generozitatea, o calitate care ne ajută să fim fericiți

O viață sănătoasă și fericită a fost și este în continuare unul dintre principalele deziderate ale oamenilor, iar generozitatea este una dintre calitățile care contribuie la bunăstarea emoțională.

Generozitatea, o calitate care ne ajută să fim fericiți
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    09 Feb 2021   •   14:25

La fel ca o alimentație sănătoasă, completată de exerciții fizice, actul altruist crește durata de viață, îmbunătățește sănătatea mintală și poate ajuta chiar la reducerea stresului acumulat.

Încă din perioada copilăriei, oamenii sunt învățați să dăruiască și să împartă, generozitatea fiind una dintre valorile pe care părinții își doresc să o insufle copiilor și să o regăsească cât mai des în comportamentul celor mici. În timp, această însușire va avea beneficii atât asupra vieții personale, cât și profesionale, având în vedere că mărinimia este unul dintre elementele cheie pentru o viață frumoasă și o carieră de succes.

Dar, odată ajunși adulți, mulți oameni uită cum să fie generoși, nu au timp să se implice și nu găsesc alternative prin care să dăruiască. Cu toate acestea, există metode extrem de simple prin care poți fi de ajutor.

Donează bani sau lucruri

Indiferent că alegi să donezi pentru cazuri precise, fie că alegi să redirectionezi 20% din impozitul pe venit către fundații, aceste acțiuni îți vor oferi o stare de bine și vor contribui la stima de sine. Așadar, în cazul în care ai o firmă, poți încheia contracte de sponsorizare cu diferite fundații și vei avea posibilitatea de a reduce impozitul pe profit datorat bugetului de stat, iar dacă ești persoană fizică, poți alege ca 3,5% din impozitul pe venit să meargă la o asociație care să ajute anumite categorii sociale, fie că este vorba de copii cu dizabilități, din familii nevoiașe sau proiecte ce țin de sănătate sau educație.

De asemenea, tot organizațiilor non-guvernamentale, în funcție de ceea ce au nevoie, le poți dona diverse bunuri, de la articole vestimentare până la cărți, jucării și chiar aparate electrocasnice.

Ajută-ți colegii

Într-o eră dominată de tehnologie și completată acum de pandemia de coronavirus, avem tendința să uităm de cei din jurul nostru și de problemele lor. Astfel, de foarte multe ori, nu ne gândim la colegii noștri de serviciu, la prietenii sau vecinii noștri și la nevoile lor. Încearcă, pe cât de des posibil, să îi întrebi pe cei de lângă tine dacă au nevoie de ajutor sau le poți fi de folos cu ceva. Vei fi surprins de răspunsul lor, iar implicarea ta va contribui la o stare emoțională mai bună.

Dăruiește flori și mici atenții

Un alt mod de a fi generos este să dăruiești flori și mici cadouri persoanelor dragi din viața ta. Nu trebuie să fie lucruri scumpe, ci trebuie să fie cumpărate din inimă. Așadar, data viitoare când te întorci de la serviciu, oprește-te rapid la florăria din colțul străzii și cumpără-i iubitei sau soției tale un buget cu flori, iar celui mic, o jucărie nouă de la magazin. Fericirea lor te va copleși și astfel te vei simți mult mai bine.

Fii voluntar!

Generozitatea nu înseamnă să dăruiești doar bunuri materiale, ci înseamnă să oferi și timpul tău. Știm că acesta este prețios și de foarte multe ori abia faci față sarcinilor pe care le ai de rezolvat la serviciu și acasă, dar încearcă să te implici ca voluntar într-o misiune. Nu trebuie ca aceasta să fie zilnică, dar e important să fie constantă. Așadar, îți poți stabili ca o dată pe lună să te implici într-o activitate de caritate. Totodată, nu uita că ai posibilitatea de a fi voluntar și pentru vecinii tăi mai în vârstă din bloc și te poți implica în achiziționarea de mâncare sau medicamente.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close