Antena 3 CNN Life Ce se întâmplă când pe arterele corpului se depune calciu? Metodele noi de tratament, fără bisturiu, sunt disponibile acum și în România

Ce se întâmplă când pe arterele corpului se depune calciu? Metodele noi de tratament, fără bisturiu, sunt disponibile acum și în România

România este pe primele locuri în Europa în ceea ce privește incidența bolilor cardiovasculare, iar rata deceselor datorate bolilor de inimă este la noi în țară de peste 60%.

Ce se întâmplă când pe arterele corpului se depune calciu? Metodele noi de tratament, fără bisturiu, sunt disponibile acum și în România
de Georgiana Adam    |    23 Feb 2021   •   09:00

Printre cele mai frecvente afecțiuni cardiovasculare se numără ateroscleroza, boala care afectează arterele corpului, putând conduce, dacă nu este tratată, la infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog la ARES explică ce se întâmplă atunci când pe arterele noastre se depun grăsimi sau, și mai grav, plăci de calciu.

Potrivit dr. Călin, în dezvoltarea aterosclerozei sunt implicați mai mulți factori de risc. Unii dintre aceștia țin de regimul nostru de viață și pot fi modificabili, în timp ce alții nu se pot modifica.

Principalii factori de risc pentru ateroscleroză sunt:

• Ereditatea – dacă rudele de gradul I au suferit un infarct la o vârstă mai mică de 55 de ani pentru bărbați și 65 pentru femei.

• Sexul (bărbații sunt mult mai predispuși la aceasta afecțiune în comparație cu femeile, în special până la vârsta de 50 ani)

• Fumatul (inclusiv fumatul pasiv)

• Obezitatea

• Sedentarismul

• Hipertensiunea arterială

• Colesterolul si trigliceridele peste valorile normale

• Diabetul zaharat.

• Factori psihoemoționali (cum ar fi stresul profesional și personal, depresia)

Ateroscleroza înseamnă că pe pereții arterelor se depun, în perioade mai scurte sau mai lungi de timp, diverși compuși sangvini. Aceștia poartă numele de placă de aterom. Când artera se îngustează din cauza plăcii de aterom, apare o stenoză. Aceasta poate provoca un infarct miocardic. Uneori, pe artere se depune calciu care întărește, practic, stenozele.

”Calcificarea plăcilor de aterom (a stenozelor) face parte din evoluția normală a bolii și o întâlnim sub mai multe grade de severitate, de la calcificări ușoare pana la calcificări severe sau blocuri calcare pe care le întâlnim la circa 10% din cazuri. O stenoză calcificată este mai stabilă comparativ cu o placă moale de aterom și riscul de apariție a destabilizări plăcii de aterom și implicit de apariție a infarctului miocardic este mai mic, dar pe de alta parte este mult mai greu de tratat din cauza durității calciului și are o rata mai mare de complicații intraprocedurale si de rezultate suboptimale” spune dr. Iulian Călin.

În cazul arterelor care sunt afectate de calcificări severe, intervențiile clasice sunt mult mai dificile, precizează medicul.

”Dacă ne referim strict la intervențiile de revascularizare, de deschidere a vasului îngustat cu un stent, precedate de o dilatare a stenozei cu balon, așa cum se face clasic, de cele mai multe ori această tehnică este ineficientă și duce la complicații sau rezultate nesatisfăcătoare. Tot din cauza calcificărilor severe unii pacienți sunt trimiși către chirurgie, dar nici pentru chirurg nu este o operație ușoară când are de efectuat un bypass pe un perete arterial calcificat”, spune dr. Iulian Călin.

Din fericire, evoluția tehnologica a permis dezvoltarea unor tehnici de tratare a pacienților cu stenoze calcificate sever. Mai mult, aceste tehnici sunt minim-invazive, iar acest lucru înseamnă că recuperarea pacientului este mult mai rapidă decât în cazul chirurgiei clasice. Printre aceste tehnici moderne, disponibile în România, se numără rotablația și litotripsia intravasculară (terapia Shockwave).

”Atât rotablația cât și litotripsia intravasculară se bazează pe crearea unor fisuri în placa de calciu astfel încât aceasta să poată fi dilatata cu balon și apoi să se poată implanta stentul. În cazul rotablației se folosește o olivă metalica ce are un vârf de diamant. Acesta este rotit de către aparat (rotabaltor) la 150.000-180.000 de rotații pe minut și astfel destabilizează placa de aterom calcificată. În cazul litotripsiei se folosește un balonaș special cu ajutorul căruia se emit unde sonice ce fisurează calcificările parietale și permit dilatarea stenozelor” explică dr. Iulian Călin.

Tehnicile moderne de tratament pentru arterele sever calcifiate sunt disponibile în Centrele ARES din țară.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close