Antena 3 CNN Life Oameni "Nu mi-a venit încă vremea să mor”. Povestea incredibilă de supravieţuire a unui refugiat sirian

"Nu mi-a venit încă vremea să mor”. Povestea incredibilă de supravieţuire a unui refugiat sirian

"Nu mi-a venit încă vremea să mor”. Povestea incredibilă de supravieţuire a unui refugiat sirian
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
10 Ian 2013   •   09:16
Mohammed Ali lucrează la magazinul unei benzinării din sudul Turciei. Jobul este unul plictisitor, iar clienţii aproape că nici nu-l observă. Însă omul care vinde chipsuri are o poveste de viaţă uimitoare.

Tânărul a fugit din Siria, ţară în care a trăit o experienţă terifiantă. În luna august a anului trecut, Mohammed Ali a decis să călătorească din Beirut (unde lucra la acea vreme) în nordul Siriei (unde locuieşte familia lui). Într-o zi, s-a îndreptat către oraşul Aleppo pentru a-şi procura o cartelă SIM pentru telefonul mobil.

"M-au oprit la un punct de control. Militarii înarmaţi au Guvernului m-au întrebat de unde sunt şi mi-au cerut paşaportul şi cartea de identitate. Au luat tot ce aveam la mine în acel moment: telefonul, inelele de aur. M-au urcat într-o maşină în care mai erau alţi patru bărbaţi. Ne-au dus într-o clădire a forţelor de securitate.

"După ce ne-au ţinut trei zile fără apă sau mâncare, militarii ne-au spus că ne vor transfera în altă clădire. Ne-au băgat într-o maşină – eram 21 de oameni. Apoi ne-au dus într-o zonă pustie."

A doua viaţă


Ne-au pus în genunchi, pe toţi 21. Au început să tragă. Am leşinat şi m-am trezit după 10-15 minute. Am putut vedea cum o maşină se îndepărta de noi. În jurul meu, toată lumea era moartă."

Mohammed a fost grav rănit. „Am fost lovit de cinci gloanţe. Unul m-a rănit în zona urechii, altul mi-a trecut prin umăr. Două gloanţe mi-au atins piciorul şi altul m-a nimerit în şold”, povesteşte bărbatul pentru BBC News.

M-am ridicat şi am început să merg. Cădeam din 10 în 10 metri. Am bătut la uşa unei femei care mi-a spus: “Nu e nimeni aici, bate la altă uşă”. La altă casă, patru bărbaţi mi-au deschis. Mi-era teamă să spun că am fost împuşcat de forţele de securitate, în caz că lucrau pentru regim. Aşa că le-am zis că am fost jefuit”.

Mohammed a fost dus la spital. După ce şi-a revenit, a fugit în Turcia.

Înaintea războiului, câştiga bani frumoşi din croitorie. Acum doarme pe o saltea într-o cameră fără mobilă.

Mohammed spune că nu ştie pe ce drum o să apuce în a doua sa viaţă. "Nu am nici un plan acum”. Vrea să-şi reia activitatea ca croitor, dar are nevoie de acte pentru a-şi demonstra identitatea.

Acum, îl bântuie foarte multe întrebări. Ce să facă cu noua sa viaţă? De ce el a supravieţuit când toate celelalte persoane din jurul lui au murit?

“Nu ştiu” spune Mohammed zâmbind. „Islamul spune că nimeni nu moare înainte să-i vină vremea. Poate că vremea mea nu a venit încă”.


 


 

×
Subiecte în articol: conflict Siria razboi siria
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close