Antena 3 CNN Life Oameni "Pe Aida se va aduna praful în arhive!" Spectatorul frustrat, contrazis de istorie. Cum s-a ocupat Verdi de un nemulţumit

"Pe Aida se va aduna praful în arhive!" Spectatorul frustrat, contrazis de istorie. Cum s-a ocupat Verdi de un nemulţumit

"Pe Aida se va aduna praful în arhive!" Spectatorul frustrat, contrazis de istorie. Cum s-a ocupat Verdi de un nemulţumit
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
de Dana Sinpetru    |    13 Feb 2012   •   12:26
În luna mai a anului 1878, după ce vizionase de două ori Aida, un italian dezamăgit de această operă a trimis o plângere compozitorului. Prospero Bertani nu numai că l-a certat pe Verdi pentru spectacol, dar i-a şi cerut înapoi banii pe care îi cheltuise pe drum, cazare şi bilet.

Amuzat, Verdi nu i-a răspuns direct spectatorului frustrat, ci a trimis o scrisoare editorului său, Giulio Ricordi, în care i-a explicat cum să gestioneze situaţia.

Citiţi mai jos lanţul corespondenţei:

Verdi către editorul său, Giulio Ricordi:

"10 mai 1872

Dragă Giulio,

Ieri am primit o scrisoare amuzantă din Reggio. Ti-o trimit ţie împreună cu o serie de rugăminţi despre cum să gestionăm situaţia.

Asta e scrisoarea:

"Domnule Verdi,

Pe data de 2 a acestei luni, atras de senzaţia care s-a creat în jurul operei Aida, am călătorit la Parma ca să vă admir creaţia. (...) După ce spectacolul s-a terminat, m-am întrebat dacă am fost satisfăcut de ce am vazut şi auzit. Raspunsul a fost negativ. Totuşi, pe drumul de întoarcere, i-am ascultat pe colegii de drum care erau de părere că Aida este o operă de calitate.

Drept urmare, am decis să mă întorc la Parma şi să o audiez din nou. Am făcut eforturi disperate să obţin o rezervare şi a trebuit să dau cinci lire in plus.

În ciuda efortului, am ajuns la următoarele concluzii: opera nu conţine nici un element impresionant sau electrizant şi, dacă nu ar exista decorul, nici unul dintre spectatori nu ar sta până la finalul spectacolului.(...) Pe opera Aida se va aduna praful în arhive"

Al dumneavoastră,

Bertani”

Te rog să-i trimiţi din partea mea 27.80 de lire domnului Bertani. Nu este întreaga sumă solicitată de el, dar ce să fac? Să-i plătesc şi masa? Nu. Putea foarte bine să mănânce la el acasă. Bineînţeles că, în schimbul banilor, va trebui să trimită o chitanţă în care va trebui să promită că nu mai mai călca niciodată la vreuna din operele mele. În acest fel, el nu va trebui să-şi mai strice dispoziţia şi eu n-o să fiu nevoit să-i mai plătesc biletele”


Ricordi către Verdi:

"Dragă Giuseppe,

De îndată ce am primit scrisoarea ta, i-am trimis banii faimosului domn Bertani, care mi-a şi trimis chitanţa. (...) Doamne, câţi nebuni pe lumea asta! Dar acesta parcă îi întrece pe toţi”

Giulio"


Prospero Bertani către Verdi:

Prin această chitanţă, certific faptul că eu, Bertani, am primit de la maestrul Verdi suma de 27,80 lire. Suma reprezintă rambursarea cheltuielilor mele din călătoria către Parma, unde m-a dus ca să văd opera Aida. Maestrul a găsit de cuviinţă să-mi trimită aceşti bani, pentru că nu mi-a plăcut opera sa. Îmi iau angajamentul de a nu mai viziona nici una din operele sale.

Bertani
Prospero”


Aida este o operă compusă pe muzică de Giuseppe Verdi, bazată pe un libret scris deAntonio Ghislanzoni.

Prin înfruntarea caracterelor, forța pasiunii și expresivitatea muzicii, "Aida" este o autentică drama romantică. Această operă reprezintă nu numai una din cele mai importante lucrări ale lui Verdi, ci și o culme a genului de operă în general.

Premiera operei a avut loc la Teatrul de Operă din Cairo în data de 24 decembrie 1871.
 

 

×
Subiecte în articol: scrisoare plangere
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close