x close

Prima femeie militar care a dezertat din armata siriană. Acum îi antrenează pe rebeli

de D.D.    |    23 Oct 2012   •   13:41
Prima femeie militar care a dezertat din armata siriană. Acum îi antrenează pe rebeli 407 Foto: Al Jazeera
Zubaida al-Meeki este prima femeie care a dezertat din armata preşedintelui sirian Bashar al Assad şi s-a alăturat Armatei de Eliberare din Siria. În toiul unei revoluţii asociată cu bravura masculină şi focurile de armă din străzi, Zubaida al-Meeki reuşeşte să iasă în evidenţă.

Fost general al armatei siriene, ea a devenit prima femeie care a anunţat în mod public că a dezertat din armata preşedintelul Assad după ce a văzut „crime şi atrocităţi comise de acest regim”.

Originară dintr-o zonă de la graniţa cu Israelul, al-Meeki lucra la divizia de recrutaere a armatei lui Assad. Ea plănuia să dezerteze încă de anul trecut, din octombrie, dar nu a putut să facă acest lucru din cauza supravegherii stricte.

"În momentul în care au început să suspecteze că aş putea fugi, au început să-mi agreseze familia. La începutul lui 2012, fratele meu a fost concediat”, povesteşte femeia.

După ce Armata de Eliberare Siriană a preluat controlul în majoritatea zonelor din Bibila, al-Meeki s-a alăturat forţelor rebele. „Când ne-a abordat, am fost surprinşi şi neîncrezători” a declarat Khaled, coordonatorul Armatei rebelilor.

Revoluţia le-a dat demnitate sirienilor şi le-a permis minorităţilor să dezvolte un simţ al apartenenţei. Toate sectele din Siria au suferit enorm în timpul regimului acesta” este de părere al-Meeki.

Am petrecut cea mai mare parte a timpului în taberele rebelilor, antrenându-i pe cei care nu aveau experienţă militară. I-am învăţat cum să încarce armele şi cum să le folosească şi multe alte tehnici militare” explică femeia.

Sursa: Al Jazeera

Citeşte mai multe despre:

razboi siria armata siriana Bashar Al Assad
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati