Antena 3 CNN Life Pericolul ascuns din spatele pepenelui roșu. Persoanele care nu ar trebui să îl consume niciodată

Pericolul ascuns din spatele pepenelui roșu. Persoanele care nu ar trebui să îl consume niciodată

Pepenele roșu conține o mulțime de vitamine, fibre și proteine, însă, pentru unele persoanele, reprezintă un adevărat pericol.

Pericolul ascuns din spatele pepenelui roșu. Persoanele care nu ar trebui să îl consume niciodată
Sursa foto: pixabay
de Georgiana Adam    |    26 Iul 2021   •   15:06

“Licopenul este un pigment natural conţinut de vegetale care le conferă culoarea lor roşie. Alături de roșie, pepenele este un formidabil furnizor de licopen. Este si un antioxidant care permite reducerea nivelului de colesterol din sânge. Acest antioxidant are un efect benefic şi asupra bolilor cardiovasculare dar şi asupra unor tipuri de cancer, mai ales cel de prostată.

Pepenele roşu nu este bogat doar în vitamine. El mai conține şi fibre, proteine, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu. Pepenele roșu poate fi un adevărat medicament împotriva diferitelor boli.  

Dacă suferiţi de probleme renale şi biliare, boli cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele, consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca aceste afecţiuni. Puteţi mânca, de asemenea, mult pepene rosu, dacă doriţi să pierdeţi în greutate. Dieta cu pepene roşu urmată timp de 2 săptămâni ajută la detoxifierea organismului datorită efectului diuretic excelent”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie, pentru Adevărul

Potrivit medicului, sunt însă și persoane care trebui să evite pepenele roșu. 

” Diabeticii, cei care suferă de boli ale pancreasului, persoanele care au pietre la rinichi, adenom de prostată, gastrită cronică, ulcer gastric, colită ori diaree trebuie să evite acest fruct pentru a nu-şi agrava starea. Pepenele roşu nu mai trebuie consumat nici de persoanele sănătoase, dacă apar dureri abdominale, balonare şi gaze instestinale ori afecţiuni ale sistemului digestiv”, spune dr. Stan.

Mituri despre pepene 

Expertul în boli metabolice şi nutriţie Dr. Luiza Pîrvu a explicat, miercuri, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3, care sunt beneficiile fructului vedetă al verii.

Pepenele, indiferent de culoare, este un fruct ideal de vară, deoarece oferă hidratare şi este revigorant. 

"În această perioadă este şi păcat să nu ne bucurăm de alimentele de sezon, cum sunt fructele și legumele, ideal în stare crudă.

Să nu uităm de hidratare, în completare alimente mai ușoare, cum ar fi iaurt, pește sau brânzeturi slabe. Toate vin în completarea meniului ideal, nu doar în sezonul cald, cât și în general", sfătuiește dr. Luiza Pîrvu.

Ne îngrașă sau nu?

"Pepenele este subiectul unor controverse de foarte mulți ani, deși noi îi luăm apărarea acestui aliment cu proprietăți remarcabile. 

100 de grame de pepene, nu contează dacă este roșu sau galben, are în jur de 30 de calorii. Cantitatea mare de apă pe care pepenele o conține este un factor foarte important. Odată avem puține calorii și o cantitate mare de apă, deci ajută la hidratare.

Poate fi consumat la orice vârstă. Putem să-l mâncăm și seara, să înlocuim o masă, mai ales că acest număr de calorii este destul de mic", mai spune dr. Luiza Pîrvu.

De ce avem nevoie de mai multă hidratare vara

"Atunci când avem, de exemplu, activități sportive sau când este foarte cald afară sau lucrăm într-un spațiu în care temperatura este ridicată, trebuie să suplimentăm aportul de apă pentru că există acele pierderi insensibile prin transpirație, pe care noi trebuie să le compensăm", precizează medicul Luiza Pîrvu.

×
Subiecte în articol: pepene rosu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close