Antena 3 CNN Life Poate o pisică să ucidă un om folosind colții și ghearele? Răspunsul surprinzător al unui specialist

Poate o pisică să ucidă un om folosind colții și ghearele? Răspunsul surprinzător al unui specialist

Pisicile au gheare și colți extrem de ascuțiți care pot străpunge pielea umană. E adevărat că felinele au ucis oameni prin infecțiile pe care le-au produs, dar pot ele să omoare un om doar prin armele la vedere pe care le au? Un expert explică în ce măsură acest lucru este posibil în viața de zi cu zi.

Poate o pisică să ucidă un om folosind colții și ghearele? Răspunsul surprinzător al unui specialist
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    08 Iul 2020   •   21:50

Frank J.M. Verstraete, profesor de chirurgie și radiologie la Școala de Medicină Veterinară de la UC Davis și autor al unei cărți despre operațiile care pot fi făcute maxilarului unei pisici a explicat pentru Vice.com că pisicile omoară alte animale - când mănâncă un șoarece, îl omoară și îl înghit cu totul, fapt ce vorbește despre abilitatea pisicii de a distruge traheea sau pereții unui vas de sânge al unui om.

Totuși, spune specialistul, pisicile nu au forța unui câine atunci când mușcă: "Nu știm care e forța mușcăturii. Nu cunosc niciun articol despre așa ceva. Probabil că se află sub forța unui câine. Câinii au mușchii temporali mult mai proeminenți. Ăsta e mușchiul pe care-l folosim pentru închisul gurii. Dacă te uiți la fosa temporală, unde sunt mușchii, e mult mai mică.Fracturile la nivelul dinților sunt ceva normal la câini, dar nu la fel de comune și la pisici. Asta ar putea să indice indirect că nu mușcă prea tare", spune Verstraete.

Poate o pisică să ucidă un om?

Concluzia specialistului? E dificil pentru o felină atît de mică să omoare un om folosind colții și ghearele.

"Toate felinele, indiferent că e vorba de lei sau leoparzi sau pisici domestice, au fălcile îmbinate într-o manieră cilindrică. Funcționează ca o balama, așa că-și pot deschide și închide gurile, dar nu pot face mișcarea in părți. Dinții unei pisici se îmbină foarte precis. Dacă sunt poziționați cu o eroare de un milimetru sau doi, ele nu-și mai pot închide gurile. În caz că s-au dizlocat, dintele din spatele gurii se prinde de altul, d-aia o pisică rămâne cu gura deschisă", adaugă specialistul. Tot el vine cu concluzia finală:

"Domesticirea e un proces care are ceva istorie în spate și nu cred că pisicile mai păstrează ceva din instinctul criminal, în afară de privitul păsărilor și șoriceii ocazionali."

×
Subiecte în articol: pisica
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close