O imagine 3D a ţesutului mamar este o nouă metodă de detectare a cancerului. Este rezultatul unei noi tehnici de investigare, ce poartă numele de tomografie foto-acustică, descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea Washington din statul american Missouri.
Tomografia foto-acustică foloseşte tehnologia laser şi detectori de ultrasunete. Laserul produce unde de lumină, care călătoresc în ţesutul mamar, unde produc valuri de sunet.
Apoi, cu ajutorul detectorilor de ultrasunete, tomograful creează o imagine 3D fidelă a ţesutului mamar. În prezent, cea mai folosită metodă de depistare a cancerului la sân este mamografia, care a identificat cancerul chiar şi acolo unde acesta nu exista.
Metoda standard de depistare a cancerului la sân este mamografia, care foloseşte radiaţii ionizate şi are multe rezultate fals pozitive.
Tomografia foto-acustică este testată, în prezent, în cadrul unor studii clinice umane, însă cercetătorii sunt de părere că această metodă revoluţionară ar putea salva mii de vieţi în viitor.