
A fost spectacol pe cer sâmbătă. În mai multe țări din emisfera nordică, oamenii au putut admira eclipsa parțială de soare. Fenomenul astronomic inedit a putut fi văzut și din Europa, inclusiv din România, din vestul și nord-vestul țării.
Eclipsa a fost vizilă pe o parte din emisfera nordică, din estul Canadei până în Siberia. Primii care au văzut-o au fost locuitorii din Mauritania și Maroc, iar ultimii, cei din nordul Siberiei.
Fenomenul astronomic inedit a putut fi văzut și din Europa, inclusiv din România, din vestul și nord-vestul țării.
Conform oficialilor din cadrul Laboratorului Temps-Espace de la Observatorul din Paris, eclipsa parţială de Soare a atins punctul maxim la 10.47 GMT (n.r.: 12.47, ora României) deasupra nord-estului Canadei şi Groenlandei.
Fenomenul astronomic rar care a avut loc sâmbătă, 29 martie 2025, a fost sărbătorit prin diverse activități educaționale și observări organizate în planetarii și centre de știință din întreaga Europă. Potrivit cercetătorilor, există trei tipuri principale de eclipse de Soare: eclipsa totală, eclipsa parțială și eclipsa hibridă.
O eclipsă de soare are loc atunci când Soarele, Luna şi Pământul sunt aliniate în această ordine. Atunci când alinierea este aproape perfectă, conul de umbră al Lunii atinge suprafaţa Pământului şi obstrucţionează întregul disc solar: eclipsa este totală.