Antena 3 CNN Life Știinţă Terapie revoluţionară pentru persoanele care suferă de fibroză chistică

Terapie revoluţionară pentru persoanele care suferă de fibroză chistică

Terapie revoluţionară pentru persoanele care suferă de fibroză chistică
18 Mai 2015   •   20:20

O terapie revoluţionară are potenţialul de a ameliora considerabil calitatea vieţii pentru pacienţii diagnosticaţi cu fibroză chistică, relatează bbc.com.

Persoanele diagnosticate cu această boală mor adeseori înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, din cauza cheagurilor de mucus care produc leziuni la nivelul plămânilor. De asemenea, pacienţii sunt foarte sensibili la infecţii.

Potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 1.108 pacienţi, o combinaţie de medicamente (lumacaftor şi ivacaftor) are capacitatea de a surmonta erorile genetice care cauzează fibroza chistică şi de a creşte considerabil speranţa de viaţă a pacienţilor.

Antibioticele contribuie la prevenirea infecţiilor şi o serie de medicamente pot să determine eliminarea acelui mucus, dar ele nu rezolva problema medicală fundamentală, genetică, a acestor pacienţi.

Pacienţii cărora le-a fost administrat acest cocktail de medicamente timp de 24 de săptămâni au beneficiat de o funcţionare mai bună a plămânilor. Combinaţia de medicamente este eficientă pentru aproximativ jumătate dintre pacienţii diagnosticaţi cu această boală.

Fibroza chistică afectează de asemenea mucoasa stomacală, iar medicii au fost bucuroşi să constate că pacienţii trataţi cu această terapie revoluţionară au reuşit să câştige câteva kilograme în timpul studiului.


×
Subiecte în articol: terapie
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close